BiH
0

U Mostaru predstavljen "Bosanski atlas ratnih zločina"

FENA
U organizaciji Istraživačko dokumentacijskog centra (IDC) Sarajevo, danas je u Mostaru predstavljen projekt pod nazivom "Bosanski atlas ratnih zločina".

U izjavi za novinare predstavnica IDC-a Elma Zahirović je kazala kako je riječ o geografsko-informacijskom sistemu, odnosno karti BiH do koje se može doći putem interneta, a na kojoj su po mjestima predstavljene lokacije zločina, prezentirane činjenice o masovnim ubistvima, silovanjima, žrtvama rata, sudskim presudama, kao podaci o uništavanju vjerskog, kulturnog i historijskog nasljeđa BiH.

Po njenim riječima, Atlas istovremeno predstavlja i svojevrsni memorijal svim žrtvama proteklog rata bez obzira na njihovu etničku, religijsku, političku ili socijalnu pripadnost.

"Trenutno je na Atlasu dostupno oko 2.500 tačaka, a naša je procjena da to nije niti 20 posto svega onoga što se događalo tokom četiri ratne godine. Ovo je samo početak, odnosno prikaz onoga što možemo imati nakon jednog procesa koji će sigurno dopunjavanjem podataka trajati još nekoliko godina, a sve u cilju kako bi dobili jednu sveukupnu sliku svega onoga što se događalo u BiH od 1992. do 1995. godine", kazala je Zahirovićeva.

Izrazila je nadu kako će građani, organizacije i institucije prepoznati ovaj projekt kao svoj, kako bi zajednički sarađivali u objavljivanju svih informacija.

Projekt "Bosanski atlas ratnih zločina" finansira Nizozemska mirovna organizacija IKV Pax Christi. Njegovo predstavljanje planirano je u 10 općina BiH, a pored Mostara do sada je predstavljanje upriličeno u Sarajevu, Srebrenici, Vitezu, Širokom Brijegu i Stocu.

Podaci u Atlasu dostupni su na web adresi www.idc.org.ba.