{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Goraždu promoviran "Bosanski atlas ratnih zločina"

F
12.5.2010. u 15:09
0
10
U Goraždu promoviran "Bosanski atlas ratnih zločina"
0
U Goraždu promoviran "Bosanski atlas ratnih zločina"
U organizaciji Istraživačko dokumentacionog centra (IDC) u Goraždu je održana promocija "Bosanskog atlasa ratnih zločina".
Kako je istaknuto na promociji, riječ je o digitalnom memorijalu koji, koristeći Google earth tehnologiju, prezentira činjenice o ratu na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do1995. godine.

"Atlas" istovremeno ima informativnu i edukativnu svrhu jer nudi pristup činjenicama o masovnim ubistvima, silovanjima, žrtvama rata, sudskim presudama i podacima o uništavanju vjerskog, kulturnog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

"Cilj projekta jeste da se omogući studentima, istraživačima, porodicama žrtava i drugim zainteresovanim pristup informacijama koje sadrži baza podataka IDC-a o ratnim događajima u svim regijama BiH, te animirati građane da učestvuju u dopuni podataka koje posjeduje IDC", rečeno je na promociji te najavljeno da će IDC Sarajevo uz podršku IKV Pax Christi iz Holandije i uz saradnju s lokalnim partnerima, tokom 2010. u BiH provesti niz aktivnosti radi promocije "Bosanskog atlasa ratnih zločina".

Jedan od ciljeva promocije "Atlasa" jeste upoznati građane BiH o ideji i razvoju projekta i o drugim aktuelnim projektima IDC-a. Organizacijom ovakvih prezentacija žele se podstaknuti građani BiH da informacije koje posjeduju o događajima iz 1992.-1995. podjele s drugima te na taj način pomognu u oblikovanju kulture sjećanja i čuvaju uspomenu na sve žrtve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: