Radost praznika
136

U Mostaru podijeljeno jedanaest hiljada vaskršnjih jaja

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Koordinacija srpskih udruženja Mostara pred veliki praznik Vaskrs pokucala je na vrata svake pravoslavne porodice u gradu na Neretvi. Vrijedni volonteri podijeli su prigodne čestitke i paketiće s jedanaest hiljada obojenih vaskršnjih jaja.

Bojani Anđelopolj i Hani Belović u podjeli čestitki za Vaskrs i simboličnih obojenih jaja pridružila se ekipa portala Klix.ba. Djevojke su obilazile građane u ulici Stjepana Radića.

"Drago nam je da možemo doći do naših sugrađana koji slave Vaskrs, donijeti im ovaj prigodan dar, sjetiti ih se. Osim vaskršnjih jaja tu je i čestitka koja govori o simbolici ovog velikog praznika te kako je počeo običaj bojenja jaja", kazala nam je Bojana.

Posjete imaju višestruku funkciju, želi se kazati da niko nije zaboravljen i ostavljen, posebno u praznične dane.

"Želimo porazgovarati sa svakim, upitati ljude za zdravlje, vidjeti kako žive, ali i da oni znaju da postoje organizacije koje misle o njima. Ljudi se zaista obraduju, vidi se da im znači ova gesta. Svi se iznenade i pitaju ko se to njih sjetio. Bude i suza, često su to stariji ljudi, a neki koje imamo na spiskovima nažalost više nisu među živima", ispričala nam je Hana.

Tridesetak volontera je angažovano, a obilaze pravoslavne porodice od Željuše na sjeveru, sve do Žitomislića na samom jugu.

"Imamo grupe za Baćeviće, Gnojnice, Bunu, Hodbinu, Blagaj, Malo Polje, Ortješ, Raštane te naravno gradsku zonu. Dojmovi volontera su zaista sjajni u svim dijelovima Mostara. Jaja je osigurala koordinacija koja se sastoji od devet srpskih udruženja koja djeluju u Mostaru", kazala nam je Bojana Anđelopolj.

Prazično rapoloženje dominira akcijom, vidjeli smo mnoge koji žive sami i koji su iskreno obradovani činjenicom da ih se neko sjetio.

Vrijednost dara nije u materijalnom, već u duhovnom i ljudskom činu, a Vaskrs je u Mostaru ovaj put zaista pokucao na vrata mnogih.