Svečanost u Hercegovini
40

U Mostaru počela Skupština HNK, zastupnici trebaju potvrditi novu vladu koju čine HDZ, SDA i SDP

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je počela svečana sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojoj se poslije višemjesečnih pregovora treba potvrditi nova kantonalna vlada koju čine HDZ, SDA i SDP, a time čime će ovaj kanton nakon devet godina dobiti novu vlast.

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona počela je u 13 sati u velikoj dvorani Skupštine HNK, gdje većina skupštinskih zastupnika tog kantona treba potvrditi novu vladu.

Parlamentarnu većinu čine HDZ, SDA i SDP, a nakon višemjesečnih pregovora koji su prolazili kroz brojne krize, politički predstavnici navedenih stranaka u tom kantonu sinoć su potpisali sporazum o formiranju nove Vlade HNK.

Ove tri stranke imaju dovoljno ruku za potvrdu nove Vlade HNK, koja je specifična za formiranje jer joj je potrebna dvotrećinskom većinom, s 20 od 30 ruku skupštinskih zastupnika.

Prema postignutom sporazumu, HDZ BiH s 11 ruku, SDA koji ima sedam i SDP s tri zastupnika, novu Vladu HNK ima zagarantovanu 21 ruku što je dovoljno za novu Vladu.

Prema dogovoru koji je postignut HDZ koji ima kontrolni paker od 11 ruku u novoj kantonalnoj Vladi ima pet ministara i premijersku poziciju, dok SDA ima četiri ministarstva od kojih jedno koje treba predvoditi osoba iz reda srpskog naroda dijeli sa SDP-o koji ima tri ministarstva uključujući zajedničko sa SDA.

Tako će Hercegovačko-neretvanski kanton nakon devet godina biti završena agonija, gdje su brojni procesi bili zaustavljeni, jer Vlada HNK na čelu sa HDZ-om premjerom Nevenkom Hercegom i ministrima iz 2015 godine, je po drugi put u tehničkom mandatu, brojne aktivnosti držala na čekanju dolaska svojih nasljednika.