Razgovarat će o obrazovanju i nauci
0

U Mostaru počela konferencija dva HDZ-a, SDA i PDP-a

FENA
Mostar (Foto: Amar Džubur)
Mostar (Foto: Amar Džubur)
Dvodnevna konferencija stranaka desnog centra na temu "Obrazovanje i nauka u politici stranaka desnog centra u BiH " počela je danas u Mostaru u organizaciji HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, te u suradnji s Međunarodnim republikanskim institutom (IRI) iz Washingtona i Centrom za nove inicijative.

Među sudionicima ovog skupa su čelnici i članovi rukovodstava HDZ-a 1990, HDZ-a BiH, SDA te PDP-a, kao i brojni profesori te stručnjaci iz BiH i inozemstava.

Skupu nazoči i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji je u pozdravnom govoru istaknuo kako će, koliko to bude ustavne ovlasti dozvoljavale, jedna od bitnih točaka u radu Vijeća ministara biti obrazovanje i nauku.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, u obraćanju sudionicima skupa, kazao je kako obrazovanje i nauka trebaju biti jedan od prioriteta u razvoju BiH, te da se njihov razvoj treba temeljiti na izvrsnosti i političkoj neovisnosti.

Samo educirana osoba može aktivno sudjelovati u izgradnji demokratskog društva, ocijenio je Ljubić,

Potpredsjednik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović izrazio je uvjerenje da će dvodnevna konferencija polučiti dobre rezultate, a u tomu mu se pridružio i direktor IRI-ja za Europu Jan Surochak koji je ujedno naglasio i važnost obrazovanja za ekonomski razvoj jedne države.

"Kvalitetno obrazovanje mladim ljudima može osigurati posao kako bi nastavili s izgradnjom svoje države", kazao je Surochak.

Moderator prvog od niza skupova Martin Raguž u uvodnom je obraćanju naglasio kako je obrazovanje fundamentalno pitanje svake države, te da svaka država treba podizati kvalitetu obrazovanja, ali na način da sačuva svoje posebnosti i identitet.

U sklopu glavne teme ove dnevnevne konferencije bit će apsolvirane i konkretnije teme, kao što su: rezultati reforme obrazovanje u BiH, obrazovanje i znanost kao faktor razvoja gospodarstva i društva, nauka i naučna istraživanja – uloga države i kvaliteta i standardi kvalitete obrazovanja studenata u BiH, susjednim zemljama i EU

Inače, dvodnevna konferencija u Mostaru nastavak je tematskih konferencija stranaka desnog centra u BIH. Prva je održana u svibnju prošle godine u Sarajevu u organizaciji SDA, a druga je u oktobaru 2011. godine u Banjoj Luci u organizaciji PDP-a.