Godine čekanja
323

U Mostaru otvoren novi park i pasarela koja podsjeća na Stari most

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Prigodnom svečanošću uz vatromet otvorena je u utorak navečer Pasarela Zalik i novi park na sjevernom ulazu u Mostar.

Pasarela ima oblik kao silueta Starog mosta, a otvorili su je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i predstavnik Koordinacije udruženja građana Zalika Salem Marić.

Marić, koji je i predsjednik kluba Bošnjaka u posljednjem sazivu Gradskog vijeća Grada Mostara, kazao je kako je ovaj projekat počeo još u vrijeme saziva Vijeća između 2008. i 2012. godine.

"Cilj je nesmetan prelazak djece između naselja Zalik i osnovne škole, nažalost realiziramo ga tek danas. Dosta problema smo imali zbog imovinskih prava i eksproprijacije zemljišta, ali smo ga srećom priveli kraju. Zbog rješenja sigurnosnog problema ovaj projekat zaslužje posebnu pažnju", naglasio je Marić.

Kazao je kako je cilj realizrati još jedan kružni tok u blizini, te će biti četiri saobraćajne trake ispod pasarele. Marić je podsjetio da je projekat pasarele realiziran kroz simboliku Starog mosta, a finasirana je iz budžeta Grada Mostara. Kompletan projekat vrijedan je 650 hiljada KM.

Uz Marića vrpcu je presjecao i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, koji smatra kako je izuzetno vrijedan projekat jer je planirana saobraćajnica s četiri kolovozne trake. Gradonačelnik smatra da je sigurnost na prvom mjestu, a pasarela povezuje veliko naselje i školu.

"Ovaj dio grada je u posljednje vrijeme dobio najviše projekata, napravile se škola, park, saobraćajnica... Sve značajni projekati za razvoj ovog dijela grada", izjavio je Bešlić, naglasivši da će sjeverni ulaz u Mostar dodatno biti osavremenjen kad se za par godina napravi sjeverni ulaz s magistralnog puta M-17 na dva nivoa.

Posebno sretan je bio Džemal Juklo, direktor Osnovne škole Zalik, kazavši da večeras završavaju strahovi koje su imali u četiri godine funkcionisanja novog objekta škole.

"Za nas je ovo siguran put od kuće do škole, ali pasarela estetski otvara grad i daje mu jedan futuristički izgled", kazao je Juklo.

Uz pasarelu otvoren je park, te rasvjeta na velikom kružnom toku.