{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru održan kviz "Obrazovanje bez diskriminacije"

19.11.2014. u 19:34
7
6
U Mostaru održan kviz "Obrazovanje bez diskriminacije"
7
Šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore dodijelio je nagrade finalistima kviza "Obrazovanje bez diskriminacije" koji je danas u sklopu 4. Sajma srednjih škola održan u Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru.
Ovogodišnje izdanje Sajma je u potpunosti posvećeno ljudskim pravima učenika i načinima njihove zaštite u obrazovnom sistemu.

"Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje s ovim mladim ljudima u Mostaru i obilježiti Međunarodnu sedmicu tolerancije. Tema ovog kviza Obrazovanje bez diskriminacije se poklapa sa jednom od osnovnih tema Misije OESS-a u BiH, stoga sam došao podržati ove mlade ljude koji danas šalju jednu jasnu poruku - svi oblici diskriminacije su neprihvatljivi u modernom svijetu. Takva poruka dodatno dobiva na snazi kad se šalje iz škole, praktički iz učionice. Misija OESS-a u BiH željela bi vidjeti čvrsto opredjeljenje politčkih stranaka, te vlasti na svim razinama u osiguravanju obrazovanja na ravnopravnoj osnovi za svu djecu", rekao je Moore.

Sajam srednjih škola Grada Mostara bilježi konstantan rast zajedničkih aktivnosti među učenicima i nastavnicima srednjih škola u Mostaru .

"Sajam srednjih škola kao i aktivnosti koje ga prate pokazuju da zajedničkim radom, i ono sto na prvi pogled izgleda nemoguće, može postati stvarnost. Izuzetno cijenim zajedničke napore Grada Mostara i Ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona u tom smislu. Misija OESS-a u BiH je jako ponosna na rezultate ove inicijative i stoga zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinjeli njezinoj realizaciji" zaključio je Moore.

U finale kviza Obrazovanje bez diskriminacije plasirali su se timovi sačinjeni od sljedećih škola:

Tim 1: Karađozbegova medresa i Internacionalna privatna gimnazija Mostar
Tim 2: Gimnazija Mostar i Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru
Tim 3: Druga Gimnazija i Gimnazija fra Grge Martića

U tijesnom finalu najviše bodova osvojili su učenici Karađozbegove medrese i Internacionalna privatna gimnazija Mostar. Za kviz je pripremljeno 110 pitanja osmišljenih na temelju 11 tema, a tiču se ostvarivanja prava učenika u obrazovnom sustavu kroz dostupne zakonske mahanizme, temeljnih ljudskih prava i konvencija, koje se bave zaštitom i promocijom prava djece i mladih, a takmičenje je organizirano u Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: