BiH
0

Mostarski srednjoškolci demonstrirali vještine i znanja stečena u školama

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Četvrti sajam srednjih škola Grada Mostara otvoren je danas u Mostaru, a na kojem su predstavljeni promotivni štandovi 22 srednje škole na kojima će se budući srednjoškolci moći upoznati s programima i kvalifikacijama.

Naglasak ovogodišnjeg Sajma srednjih škola Grada Mostara je ostvarivanje prava učenika u obrazovnom sistemu te su stoga i prateće aktivnosti usmjerene na stjecanje znanja u području ljudskih prava i konvencija koje se bave zaštitom i promocijom prava djece i mladih.

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Zlatko Hadžiomerović u izjavi novinarima kazao je kako ovo više nije sajam već jedna manifestacija u predstavljanju škola i njihovih dostignuća.

Ministar Hadžiomerović najavio je kako će Ministarstvo u idućem razdoblju dodijeliti 300 stipendija.

"Nisu to neki novci ali ipak stipendija od 150 ili 200 konvertibilnih maraka za domove će učenicima puno značiti", kazao je Hadžiomerović.

Ministar je obišao štandove i pohvalio predstavnike škola kako svih ovih godina to rade na jedan način koji je vrijedan svake pohvale.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako se danas na ovom sajmu mladi mogu upoznati s onim što ih očekuje odnosno da se pobliže upoznaju s određenim školama i određenim programima.

Zahvalio je svima koji su pomogli u održavanju sajma, te istaknuo kako je sajam iz godine u godinu sve bolji i sa više sudionika.

Inače, u sklopu sajma održat će se kviz za učenike o temi "Obrazovanje bez diskriminacije" 19. novembra, kao i učeničke debate o etičkom kodeksu u obrazovanju 20. novembra, dok će 21. novembra biti predstavljene sve aktivnosti realizirane u sklopu Sajma.

Spomenuti Sajam odvija se u organizaciji Grada Mostara, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, a uz potporu Misije OESS-a u BiH.