Gradska uprava štedi
17

U Mostaru obustavljeno čišćenje i uređenje zelenih površina

Piše: T. Sekulić
Gradsko vijeće Grada Mostara odlučilo je uštedjeti novac i to tako što više neće održavati i uređivati zelene površine i mesti ulice.

Nedavno usvojenim rebalansom budžeta Grada Mostara umanjena su sredstva za Zajedničku komunalnu potrošnju (ZKP) za 20 posto. S obzirom na to da su planirana sredstva gotovo potrošena, Gradska uprava Mostara, odnosno Odjel za privredu, komunalne i inspekcijske poslove naredio je obustavu radova na održavanju zelenila, odnosno sadnji cvijeća, kupljenju lišća i otpadaka sa zelenih površina.

"Kako je realizacija programa ZKP-a do sada tekla po planu te je većina radova izvršena, izuzev sadnje sezonskog cvijeća, kupljenja lišća i otpadaka sa zelenih površina te izvršenja dijela inspekcijskih rješenja, za prvih devet mjeseci je utrošeno cca 70 posto planiranih sredstava. Realizacijom programa za oktobar i primjenom Odluke o rebalansu vidljivo je da je potrebno obustaviti sve radove na održavanju zelenila zbog nedostatka sredstava, izuzev hitnih radova", navedeno je u nalogu koji potpisuje načelnik Odjela Omer Pajić.

Također, navedeno je da će se pismenim nalogom odobriti radovi na saniranju posljedica nevremena i hitni radovi, ukoliko postoji opasnost za sigurnost građana.

Građani Mostara burno su reagovali na ovakvu odluku.

"Mostar će vrlo brzo postati ruglo. Ovakvom odlukom grad je osuđen na prljavštinu i zarazu", naveo je čitatelj portala Klix.ba koji nam je uputio mail.

U Odjelu za privredu, komunalne i inspekcijske poslove, pak, tvrde da, iako posjedujemo dokument, nije istina da su zabranili čišćenje i uređenje zelenih površina, već "smanjenje aktivnosti".

"Nije tačno da je Gradska uprava naredila komunalnim poduzećima da prestanu obavljati djelatnosti čišćenja i održavanja zelenih površina. Raspoloživa sredstva za zajedničku komunalnu potrošnju umanjena su u odnosu na budžet za 2012. godinu. To bitno utječe na smanjenje realiziranja aktivnosti zajedničke komunalne potrošnje. Mi smo prinuđeni tražiti umanjenje predmetnih aktivnosti kako bi raspoloživim sredstvima mogli završiti ovu fiskalnu godinu", istakli su iz Sužbe za komunalne poslove Grada Mostara.