{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru obilježena godišnjica smrti Blaža Kraljevića

9.8.2014. u 15:11
17
50
U Mostaru obilježena godišnjica smrti Blaža Kraljevića
17
Udruga dragovoljaca HOS-a Bosne i Hercegovine danas je organizovala komemorativni skup u znak sjećanja na pogibiju Blaža Kraljevića i njegove pratnje, u Kruševu pokraj Mostara.
Danas su se navršile 22 godine od smrti lidera nekadašnjeg HOS-a.
Sveta misa zadušnica služila se u župnoj crkvi Svetoga Ilije u Kruševu, a potom je uslijedila svečanost komemoriranja kod spomenika u Kruševu s paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća te prigodnim obraćanjima.

Na skupu su se pojavili Kraljevićevi suborci iz HOS-a, čelnik HSP-a Zvonko Jurišić, te članovi porodica stradalih.

“Prošle su 22 godine, a za njihovu smrt još uvijek niko nije odgovarao. Svakome je jasno da je njihovo ubistvo naručio tadašnji vrh Herceg – Bosne, a da su izvršioci bili pripadnici Kažnjeničke bojne na čijem je čelu bio Mladen Naletilić – Tuta,” kazao je jedan od Kraljevićevih suboraca.

Kraljević je sa HOS-om učestvovao u odbrani Hercegovine od srpsko – crnogorskog agresora. Sredinom maja 1992. godine službeno je prihvatio vrhovnu komandu Predsjedništva RBiH. Uskoro je došlo do prvih incidenata između vojnika HOS-a i HVO-a. Politika HOS-a i Hrvatske stranke prava bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine.

Međutim, glavni štab HVO-a je smatrao da se HOS u Hercegovini, kao brojčano i materijalno slabiji, treba vojno podrediti HVO-u. Blaž Kraljević je sve takve zamisli odbacivao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: