Akcija "Triple 2"
0

U Mostaru jedna osoba uhapšena zbog proizvodnje i prometa droge, pronađena plantaža kanabisa

R. D.
Foto: FUP
Foto: FUP
Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su izveli su operativnu akciju "Triple 2" na području grada Mostara.

Kako je saopćeno, tom prilikom slobode je lišena jedna osoba inicijala D. R. (1986.), dok će nad drugom biti provedena kriminalistička obrada.

Uhapšena osoba se sumnjiči za izvršenje krivičnog djela nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a uhapšeni je višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Mostaru, pripadnici FUP-a su izvršili pretrese objekata u naselju Goranci, gdje je pored objekata koje pomenuta osoba koristi pronađena plantaža od 29 stabljika koje asociraju na Cannabis sativu.

Također je po istoj naredbi izvršen pretres porodične kuće, gdje je pronađena određena količina municije i vojne opreme te određena količina materije koja asocira na opojnu drogu, kao i drugi dokazi koji će se koristiti u postupku. Navedena osoba se sumnjiči da je određeni vremenski period, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, drogu proizvodila, pakovala te je dalje distribuirala.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru u zakonskom roku biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Akcija je izvedena u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju krivičnog djela.