BiH
9

U Mostaru javna kampanja "Uči gdje stigneš"

FENA
U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Asocijacije XY danas je na Španjolskom trgu u Mostaru počela javna kampanja "Uči gdje stigneš", kojom se želi skrenuti pozornost mladima, kao i široj populaciji na krucijalnu ulogu promocije zdravlja kao osnovnog polazišta za zdravo djetinjstvo, adolescenciju i sveukupan razvoj.

Na Španjolskom trgu postavljena je improvizirana, interaktivna učionica u kojoj će se govoriti o zdravim stilovima života, a predviđene su i promotivne aktivnosti kojima će se srednjoškolcima, prolaznicima i gostima slati "zdrave" poruke te će svi sudionici imati priliku informirati se o psihoaktivnim supstancama te posljedicama i rizicima koje prouzrokuje njihova upotreba.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić u izjavi za novinare kazao je kako se ovom kampanjom žele potencirati zdravi stilovi života s posebnim fokusom na borbu protiv zlouporabe opojnih droga, te da je ova kampanja jedan kontinuitet u radu federalnog ministarstva i vlade, s obzirom na to da su protekle godine usvojili i Akcioni plan borbe protiv zlouporabe opojnih droga u Federaciji BiH.

"Prema podacima Policijske misije Europske unije u BiH, oko 10 posto mladog stanovništva u BiH su bili u prilici da koriste ili su koristili neke od opojnih droga što je zaista frapantno i smatram da cjelokupno društvo mora više i fokusa i pažnje usmjeriti na ovo pitanje", kazao je Mašić, izrazivši nadu kako će aktivnosti kao što je ova kampanja biti i u budućnosti.

Sam koncept ove kampanje je drugačije koncipiran u odnosu na ono što je do sada bila praksa, naime u pitanju nisu klasične učionice i nije klasični metod komunikacije i predavanja.

Po riječima program menadžerice Asocijacije XY Tijane Medvedec, nije potrebno samo biti u školama ili nekim zvaničnim mjestima kako bi se nešto naučilo i pokazalo se da je ova metodologija jako zanimljiva mladoj populaciji.

"Ovom metodologijom želimo pokazati svima da možemo da učimo bilo gdje, važno je da smo zajedno, da se družimo i da u ležernoj i opuštenoj atmosferi prenosimo međusobno znanje i informacije", kazala je Medvedec te se zahvalila resornom ministarstvu jer je podržalo ovu kampanju.

Inače, javna kampanja "Uči gdje stigneš" koja se provodi u okviru realiziranja "Akcionog plana borbe protiv zlouporabe opojnih droga u Federaciji BiH" započela je početkom travnja u Sarajevu, a u narednom razdoblju implementirat će se i u Tuzli, Zenici i Bihaću.