{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mašić: Deset posto mladih je probalo ili koristi droge

F
9.4.2012. u 15:17
0
17
Mašić: Deset posto mladih je probalo ili koristi droge
0
Mašić: Deset posto mladih je probalo ili koristi droge
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić na Trgu djece Sarajeva ozvaničili su početak javne kampanje "Uči gdje stigneš".
"Ovaj projekt će u Tuzli, Zenici, Bihaću, Mostaru i Sarajevu promovirati zdrave stilove života s posebnim fokusom na borbu protiv zloupotrebe droga. Putem interaktivnih radionica mladi iz Federacije BiH moći će na netipičan i nestandardan način edicurati se i razgovarati sa svojim vršnjacima o ovim problemima i izvući pouke", rekao je Mašić.

Vlada Federacije BiH prošle godine je usvojila Akcioni plan protiv zloupotreba droga, u kojem su od 2011. do 2013. osim Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke učestvovala i federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike te pravde.

"Tako je i ova kampanja jedna u nizu aktivnosti koju provodi Vlada Federacije BiH, odnosno ova spomenuta ministarstva. "Uči gdje stigneš" imat će i svoje medijsko prisustvo u FBiH, a drugi segment ove kampanje jeste izmjena nastavnih planova i programa, prije svega za devetogodišnje obrazovanje", kaže Mašić.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kako ističe, u fazi je prilagođavanja, odnosno evaluaciji cjelokupnog okvirnog nastavnog plana i programa za devetogodišnje osnovno obrazovanje u sklopu kojeg će posebno mjesto naći promoviranje zdravih stilova života i borba protiv zloupotrebe opojnih droga.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva s Asocijacijom XY i što može biti na usluzi građana - školskoj populaciji.
Istakao je da je veoma teško dati precizan podatak koliko mladi u osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH koriste droge.

"Pokazatelji Policijske misije EU u BiH govore da je oko 100.000 mladih ili bilo u doticaju s opojnim drogama ili ih koristi. Tako dolazimo do frapantnog podatka da je do 10 posto populacije mladih ljudi došlo u doticaj s drogama ili ih koristi, koji treba da zabrine sve nas, a posebno će nas zabrinuti kada budemo imali zvanične statističke podatke, a ne procjene i određena nagađanja", rekao je Mašić.

Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić naglasila je da će mladima u akcijama kampanje "Uči gdje stigneš" biti prezentirane sve infomacije o zdravim stilovima života na originalan način koji je prihvatljiv mladima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: