Galerija Aluminij
76

U Mostaru izložen autentični dio Kristova križa

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Galerija Aluminij u Mostar izložila je relikvije Svetoga križa, autentični komadić drvenoga križa na kojemu je raspet Isus Krist. Prema predaji, relikviju Svetoga križa u 4. je stoljeću, u Svetoj Zemlji, pronašla rimska carica Jelena Križarica i dio je završio u Rimu.

U 18. stoljeću, u Ceseni (Italija), od veće relikvije je odvojen jedan maleni dio i smješten unutar kristalnoga križa, ukrašenog zrncima srebra. U tamošnjoj je biskupijskoj palači, u oktobru 1761. godine, izdat dokument koji potvrđuje autentičnost dragocjenoga relikvijara.

"Ovo je uistinu jedinstven događaj, od iznimne duhovne važnosti za kršćane ovoga područja, ali i za ljude drugih vjerskih pripadnosti koji cijene vidjeti i doživjeti nešto nesvakidašnje. Nakratko ćemo, uoči blagdana Uskrsa, naš hram kulture učiniti istinskim svetištem, na dar ljudima dobre volje", kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Sveti ostaci Kristova križa su dio izložbe koju Galerija Aluminij, u duhu korizmenoga vremena, postavlja u suorganizaciji sa Samostanom i duhovnim centrom Karmel sv. Ilije, smještenim na obalama Buškoga jezera, u okolici Tomislavgrada. Postavka nosi naziv "Pasionska baština iz riznice Karmela sv. Ilije" jer predstavlja dio fundusa umjetnina i etnografske zbirke s temom Muke i Uskrsnuća Kristova.

Prior Karmela sv. Ilije Zvonko Martić idejni je začetnik ovoga posebnog događaja. Martić je i kustos izložbe koju je podijelio u nekoliko cjelina.

"Kao dar Mostaru donosimo vam najreprezentativnije, svakako i najvrijednije dijelove naše mlade zbirke, a govorimo o umjetničkim slikama, određenim predmetima bogoštovlja, rukotvorinama, umjetničkim fotografijama korizmenih običaja iz BiH, posebno urešenim uskrsnim pisanicama, autentičnim čipkama… Relikvijar s relikvijama Svetoga križa i stigme ili slika Rane sv. Franje bit će jedna sakralna cjelina, drugi dio su suvremeni umjetnici, a treći etnografska građa", pojasnio je otac Zvonko.

Izložbu je otvorio uzoriti kardinal Vinko Puljić kazavši da je lijepo da se ova izložba otvara u Mostaru dok u ovom gradu zasjeda Biskupska konferencija.

"Ova izložba oca Zvonka ima svoje višestruko značenje, povezanost starine i čuvanje kulturne baštine, te nova stvaralačka umjetnost. To je sve povezano s Pasionskom baštinom, upravo to ima svoje poruku, da ljudi ono što proživljavaju utkaju u slike ili ručne radove. Sve je to izričaj onoga što čovjek u sebi nosi. Umjetnost je kada čovjek ono što u sebi nosi utka u kreativnost slike ili nekog ručnog rada. Sve ovo poručuje da svijet nije počeo s nama, a nadamo se da neće s nama ni završiti", kazao je kardinal Puljić.

Izložba ostaje otvorena do 5. aprila, a može se pogledati svakog dana u Galeriji Aluminij.