NERIJEŠEN SLUČAJ
22

U Mostaru i Sarajevu uz cvijeće i svijeće obilježena 24. godišnjica od tragične smrti Joze Leutara

G. Š.
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Mostaru i Sarajevu danas je obilježena 24. godišnjica tragične pogibije tadašnjeg zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara.

Leutar se 16. marta 1999. godine u službenom automobilu vozio na posao kada je u 07.45 sati ujutro u sarajevskom naselju Ciglane eksplodirala eksplozivna naprava, koja se nalazila u njegovom vozilu. Preminuo je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, 28. marta, a ukopan je na groblju "Masline" u Mostaru.

Nakon 24 godine slučaj ubistva nije rasvijetljen, izvršitelj ni nalogodavac nisu poznati, a Ustavni sud BiH prošle je godine zaključio da je opravdanje Tužilaštva BiH o dužini trajanja istrage, da je ona "još u toku", apsolutno neprihvatljivo.

Donesena je i odluka da se istraga o ubistvu pokrene iznova, i to na žalbu porodice Leutara, koja je u zahtjevu ustvrdila da vlasti nisu provele učinkovitu istragu ni privele ubice pred lice pravde.

Uz paljenje svijeća na grobu Joze Leutara u Mostaru, uz članove porodice cvijeće su položile delegacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kao i MUP-a HNK.

Delegacija Federalne uprave policije je danas položila vijence i u zgradi Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, a prethodno je, 16. marta, povodom obilježavanja 24. godišnjice atentata na zamjenika ministra FUP-a Joze Leutara, položila vijenac na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.