Masovna imunizacija
23

U Mostaru dosad vakcinisano oko 800 osoba, očekuje se kineska vakcina

FENA
U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u utorak je nastavljeno masovna imunizacija građana protiv koronavirusa, a do sada je vakcinisano gotovo 800 osoba.

Imunizacija Mostaraca počela je u prošli četvrtak, a trenutno se vakcinišu osobe starije od 60 godina i hronični bolesnici, kazala je Feni vršiteljica dužnosti direktorice mostarskog Doma zdravlja Kristina Bevanda.

"Danas smo završili s vakcinacijom AstraZenecom, tj. potrošili smo sve doze te vakcine iz ranije pošiljke", ocijenila je Bevanda i dodala da tokom dana očekuju isporuku kineskih vakcina iz donacije Republike Turske.

Naglasila je da će, kako im budu pristizale nove doze, pojačavati svoje kapacitete i produžavati radno vrijeme vakcinisanja.

Pritom je ponovila kako je s određenim zaostacima, u Mostaru završena imunizacija zdravstvenih radnika i osoba po staračkim domovima.

Nakon vakcinacije osoba starijih od 60 godina i hroničnih bolesnika prelazi se na iduću skupinu prioriteta.

"Tada ćemo imati slobodu da pozivamo sve osobe koje žele da se vakcinišu, bez obzira na godine", ustvrdila je Bevanda.

Navela je kako, ipak, nije zadovoljna dinamikom vakcinacije.

"Nismo zadovoljni dinamikom, no to ne ovisi o nama već o broju pristiglih doza s kojima trenutno raspolažemo", kazala je te zaključila da je zainteresiranost građana za vakcinaciju jako dobra i da Mostarci nisu bili previše skeptični oko AstraZenecine vakcine s obzirom na žustre polemike koje se vode oko nje.