Najluđa noć
112

U Mostaru anagažovani specijalci za doček Nove godine, dolazi više od 10.000 gostiju

G. Š.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Doček Nove 2022. godine u Mostaru koji će prema procjeni organizatora okupiti više 10.000 gostiju iz BiH i zemlja iz okruženja, osiguravat će jake policijske snage, jer se masovno okupljanje u najluđoj noći u godini smatra događajem visokog rizika.

Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Matić ističe da je Policijska uprava Mostar kao nositelj osiguranja dočeka Nove godine na otvorenom angažovala dovoljan broj policijskih službenika, a uz njih će biti prisutna i kompletna jedinica za operativnu podršku, odnosno specijalna policija.

Ljudevit Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ljudevit Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"U 19 sati na mjestu gdje će biti održani koncerti inspektori Odjela za protueksplozivnu zaštitu uraditi KDZ pregled i svih okolnih zgrada, a potom će policijski službenici zauzeti svoja mjesta oko bine gdje će biti održani koncerti, kako ne bi došlo do nekih incidenata. Isto tako će mjesto događanja biti osigurano po dubini s policijskim službenicima. Znači park Zrinjevac, Staklena banka, Španski trg, Sportsko rekreativni centar Kantarevac i od Rondoa. Bit će tri do četiri prstena policijskih službenika", objasnio je Marić govoreći o sigurnosti u Mostaru za doček Nove godine.

Posebna pažnja će se obratiti kako kaže na sprječavanje krivičnih djela.

"Obratit će se posebna pažnja na upotrebu nedozvoljene pirotehnike, točenje alkohola maloljetnim osobama i zloupotrebu opojnih droga. Tako da će biti policijskih službenika i kriminalistike policije i u civilu koji će biti među posjetiteljima", kazao je Marić.

Plan osiguranja je više od deseta dana pripreman detaljno u saradnji s Gradskom upravom Mostara i organizatorima Adventa u Mostar u sklopu kojeg se organizira i doček Nove godine.

Sanela Ćorić Mešić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Sanela Ćorić Mešić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Članica organizacijskog odbora Sanela Ćorić Mešić ističe kako je bilo neizbježno angažovati zaštitarske službe i policiju jer se očekuje veliki broj gostiju. Cilj je organizatora, kako naglašava, uz dobru zabavu osigurati i bezbijednost svih posjetitelja, kako bi sve prošlo u najboljem redu i na zadovoljstvo svih.

Ističe kako je ovogodišnja doček Nove godine u Mostaru izazvao veliki interes pored građana Mostara i mnoštva ljudi iz raznih krajeva BiH i zemalja okruženja, što je značajna i turistička priča u gradu na Neretvi.

"Osim zadovoljstva građana Mostara je veliko zadovoljstvo i turističkih djelatnika, jer mnogi Mostarci žive posredno ili neposredno od turizma. Cilj nam je svakako da turistički kapaciteti budu popunjeni, što i jesu, jer je sada već gotovo nemoguće naći smještaj u Mostaru", kazala je Ćorić Mešić.

Mili Tiro (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mili Tiro (Foto: G. Š./Klix.ba)

Tehnički producent dočeka Nove godine Mili Tiro je najavio početak novogodišnjeg programa za 21 sat, kada će Mostarce zabavljati grupa "Twist".

Veselu atmosferu u nastavku večeri će kako je kazao do usijanja dovesti Indira Levak ex Vladić koju mnogi znaju iz Colonije, jer će sada sa svojim bendom hiljade građana okupljenih u Mostaru uvesti u Novu 2022.godinu.

Na prvi dan Nove godine program se nastavlja 20 sati, kad će publiku u najvećem hercegovačkom grau zabavljati "Dva i po čovjeka" i Josip Palameta.

Također, 31. decembra u podne predviđena je i Dječja nova godina, a u programu će nastupiti dječji hor "Pavarotti" i plesni studio "Flash", štićenici Dječjeg doma u Mostaru te učenici osnovnih škola. Dječje slavlje magijom će ispuniti mađioničar Stefano, a mališane na Dječju novu godinu posjetit će i Lino i Djed Mraz.

Troškovi organizacije decembarske manifestacije u Mostaru su, kako navode organizatori 230 hiljada KM, a sva sredstva su osigurali sponzori manifestacije.