BiH
1

U mostarskoj Gradskoj vijećnici održano prvo vjenčanje

FENA
Prvo vjenčanje u Gradskoj vijećnici Mostara, u dvorani posebno uređenoj i opremljenoj za te potrebe, održano je proteklog vikenda.

Ubuduće će se redovno moći obavljati vjenčanja u toj dvorani u Gradskoj vijećnici, ali uz prethodni dogovor s ovlaštenim matičarom.

Inače, organizacija vjenčanja na području Grada Mostara regulirana je Odlukom gradonačelnika kojom je propisano kako se u službenim prostorija Grada Mostara vjenčanja mogu obaviti svakim radnim danom po sljedećem rasporedu:

U službenim prostorijama područnih ureda Jugozapad i Stari Grad poslovi sklapanja braka vrše se utorkom, četvrtkom i petkom u terminu od 13 do 15 sati.) U službenim prostorijama područnih ureda Jugoistok i Jug poslovi sklapanje braka vrše se ponedjeljkom od 13 do 15 sati.

U službenim prostorijama područnog ureda Sjever, poslovi sklapanja braka vrše se srijedom u terminu od 13 sati do 15 sati.

U ustanovama s kojima Grad Mostar ima zaključene ugovore o korištenju sala u svrhu organiziranja vjenčanja, brak se može sklopiti prema sljedećem rasporedu:

  • Hrvatski dom Herceg Stjepana Kosače, u kojem se brak može sklopiti svaki petak i subotu.
  • Kulturni centar - Potoci Sjever, u kom se brak može sklopiti svake prve subote u mjesecu.

  • Sala za vjenčanja - Stari Grad, u kojoj se brak može sklopiti svakog petka i subote.

  • Centar za kulturu - Jugoistok u kojem se brak može sklopiti svake zadnje subote u mjesecu.

Termine za sklapanje braka nadležni matičar dogovara s budućim bračnim partnerima u skladu s raspoloživim slobodnim terminima u Planu vjenčanja.

Brak se može sklopiti u zdravstvenoj ustanovi, kazneno-popravnoj ustanovi, stanu ili kući, ako je jedan od budućih bračnih partera teško bolestan ili nepokretan ili se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, u tom slučaju je uz prijavu vjenčanja potrebno priložiti dokaz o takvom stanju.

Brak se može sklopiti i van službenih prostorija, van radnog vremena, u svadbenom salonu, hotelu, restoranu ili u drugom prostoru za koji matičar procijeni da je odgovarajući za obavljanje vjenčanja.

Prijave za sklapanje braka podnose se matičaru u Područnom uredu Jugozapad i Područnom uredu Stari grad.