O razvoju ruralnih zajednica
2

U Modriči je održano predavanje o programu Evropske unije

SRNA
Modriča
Modriča
U Modriči je održano predavanje o programu Evropske unije "Leader" i njegovoj funkciji u razvoju ruralnih zajednica u zemljama članicama EU i zamljama kandidatima za ulazak u EU. Predavanje su organizovali opština Modriča i nevladine organizacije "Vesta" iz Tuzle.

Koordinator projekta Edin Atlić rekao je na današnjem predavanju da je cilj predavanja koja se u BiH organizuju pod nazivom "Upoznajte EU" informisanje članova lokalnih zajednica i struktura opštinske uprave o ovom programu kojim se podstiče razvoj ruralnih zajednica.

Atlić je naglasio da lokalne zajednice u BiH moraju na vrijeme podržati formiranje "Lokalnih akcionih grupa", samostalno ili u saradnji sa drugim opštinama, animirati lokalne privrednike, poljoprivrednike, nevladine organizacije, lokalne upravljačke strukture da što prije pokrenu proceduru osposobljavanja osoblja za pisanja projekata i aplicranje prema "Leader" programu - Fondu EU koji će biti na raspolaganju onog momenta kada BiH postane zemlja kandidat za članstvo u EU.

Na nivou lokalnih zajednica mnogo je problema koje treba riješiti i time poboljšati uslove življenja u ruralnim sredinama, istaknuto je na predavanju kojem je prisustvovalo 70 predstavnika lokalne uprave, mjesnih zajednica, poljoprivrednika, predstavnika nevladinih organizacija Modriče.

Atlić, koji je i predsjednik "Veste", rekao je da je za poboljšanje kvaliteta življenja u ruralnim sredinama potrebno mnogo novca koji lokalne zajednice nemaju u svojim budžetima, a slična je situacija i na svim nivoima organizovanja vlasti u BiH, te naglasio da BiH nema ni strategiju dugoročnog razvoja ruralnih sredina. 

Evropska komisija odobrila je Fond veći od 14 milijardi eura za program "Leader" od 2014. do 2020. godine za razvoj ruralnih zajednica u okviru Unije i zemljama kandidatima, čemu teži i BiH.

U okviru projekta "Upoznajte EU" nevladina organizacija "Vesta" do danas je održala predavanja u pet opština na području sjeveroistočne BiH - Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.
Ista predavanja biće organizovana u još pet opština nakon čega će predstavnici organizacije "Vesta" u saradnji sa lokalnim upravama pomoći u edukaciji zainteresovanih za pripremu projekata koji će, sa davanjem BiH statusa kandidata za EU, aplicirati Fondu "Leader".