BiH
0

Poljoprivrednici Brčko Distrikta očekuju podršku države

FENA
Brčko
Brčko
U organizaciji Udruženja Vesta u srijedu je u Brčko Distriktu održana prezentacija i panel-diskusija o evropskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica radi doprinosa boljem upoznavanju i razumijevanju EU-a, njegovih politika i programa ruralnog razvoja, kao i koristi koje od njih imaju zemlje kandidati i potencijalni kandidati i zemlje članice Evropske unije, saopćeno je iz ovog udruženja.

Prezentaciji je prisustvovalo 67 predstavnika Vlade Brčko Distrikta, mjesnih zajednica, poljoprivrednih zadruga, proizvođači, prerađivači, nevladine organizacije, mediji.

Učesnici su upoznati o prednostima približavanja BiH Evropskoj uniji, posebno kada je riječ o razvoju poljoprivrede i ruralnih zajednica, te ulaganjima u projekte ruralnog razvoja, a iznijeli su i vlastito stajalište o prednostima prilagođavanja EU standardima u razvoju poljoprivrede, te diskutovali o mogućnostima unapređenja poljoprivrednog i ruralnog razvoja Brčkog.

Učesnici su bili složni u ocjeni da je osim pojedinačnog angažmana poljoprivrednika, udruženja i lokalne zajednice neophodan širi angažman države koja će dati puni doprinos i podršku. Kažu da se već nalaze u Evropi, ali da naši zakoni nisu funkcionalni i primjenjivi.

„Još nemamo zakon o poljoprivrednom zemljištu, kao jedan od glavnih za rješavanje problema u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Mi imamo dovoljno novca i ljudi u BiH, ali nemamo funkcionalnu državu i tu leži najveći problem“, rekao je Abdulah Koralić.

Predstavnik UG „Povratak“ Dubravko Barišić je rekao da udruženje obuhvata 17 povratničkih mjesnih zajednica koje su tokom rata pretrpjele velika razaranja.

„Danas imamo problem s povratkom, naročito mlađih stanovnika u te mjesne zajednice. Nemaju uslove za normalan život i rad. Lokalna zajednica nije prepoznala značaj našeg rada i djelovanja. To je područje s 11 hiljada hektara zemljišta koje propada, a to nikoga ne zanima“, istakao je Barišić.

Učesnici debate su izrazili mišljenje da je veoma bitno jačanje udruženja i udruživanja, jer pojedinačno ne mogu nastupati na tržištu kao proizvođači bilo kakve robe, niti kao korisnici fondova Evropske unije.

Održana panel diskusija jedna je od deset planiranih u okviru projekta „Get to know EU“ („Upoznajmo EU“). Projekt finansira Evropska unija u iznosu od 33.600 eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010).