BiH
0

U Modriči ekshumirano šest tijela žrtava rata

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na gradskom groblju u Modriči danas je ekshumirano šest tijela za koja je stigao DNK nalaz, a nad kojima se trenutno vrši obdukcija.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da će sutra biti izvršena identifikacija i predaja tijela porodicama žrtava koje su bile bošnjačke, srpske i hrvatske nacionalnosti.

Sutra će biti uzet DNK uzorak još dva tijela, koja će nakon toga biti vraćena u grobna mjesta. DNK će biti rađen u laboratoriji Međunarodnog instituta za traženje nestalih lica (ICMP).

Današnjoj ekshumaciji prisustvovali su predstavnici Instituta za traženje nestalih lica BiH, predstavnici MUP-a Republike Srpske, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinisao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih lica koje vrše proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih lica u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.