BiH
1

U Modriči ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava, započeta na području mjesta Koprivna u općini Modriča, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tokom ekshumacije koja je započela jučer pod nadzorom Tužilaštva BiH pronađeni su posmrtni ostaci osam tijela, a pretraživanje terena će se nastaviti i danas.

Na terenu je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji po nalogu postupajućeg tužioca direktno nadgleda i vrši koordinaciju procesa ekshumacije.

Pronađeni posmrtni ostaci transportovani su u "Gradsko groblje" Banja Luka, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Modriča.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.