BiH
164

U mjestu Šošnje i stećci imaju veliko poštovanje i čuvaju se stotinama godina

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U okolini Visokog nalaze se brojne nekropole, a kulturni historičar Šefik Bešlagić davne 1970. godine je zabilježio da ih postoji oko 300. Međutim, na njegovoj listi nije bilo onih iz mjesta Šošnje gdje ih mještani stotinama godina čuvaju.

U dvorištu porodične kuće Čolo nalazi se oko 15 stećaka razbacanih po čitavom dvorištu. Prema riječima Armina Čole koji tu živi, stećci su tu već vijekovima.

"Kuća je ovdje napravljena još u vrijeme mog pradjeda, a priča se da su ti stećci bili tu još kad su oni došli. Svi su ih čuvali svi tih godina, a i mi se trudimo da ih ne uništimo na neki način", izjavio je Armin.

Pored njihovog dvorišta prolazi lokalni put koji je prema riječima mještana promijenio svoju rutu samo da se ne bi stećci premještali sa svog mjesta. Slična situacija je i u dvorištu Čola koji su sve prilagodili njima.

"Mi se zaista trudimo da ih ne diramo i pazimo na njih kada preoravamo njivu, kada kosimo travu i slično. Jednostavno, ne trudimo se ni da ih mi obnavljamo i slično, prepušteni su vremenu i vrijeme vodi najveću brigu o njima", izjavio je Armin te dodao da stećaka ima i na drugim lokacijama u blizini dječijeg igrališta gdje ih niko ne dira, a ni djeca ih nikad nisu oskrnavila.

Ukupno se u mjesto Šošnje nalazi 18 stećaka, a na listi Bešlagićevih nekropola oni nisu stavljeni. Bešlagić je 1970. godine izdvojio Gorane sa 82 stećka, Tušnjiće sa 69, Buziće sa 30, Dvor sa 25, Čifluk sa 32 i Mauroviće sa 18 stećaka.

Kustos Zavičajnog muzeja u Visokom Habiba Efendira-Ćehić je kazala da je na području općine Visoko od 2002. godine uočeno da se nalazi dosta oštećenih stećaka i devastiranih nekropola koje su lomljene za građevinski materijal lokalnog stanovništva.

"Vidjeli smo da ima dosta lokacija gdje postoje stećci koji nisu evidentirani i tako da nemamo konkretan uvid u njihov broj, ali prema posljednjim informacija postoji ih oko 300", kazala je Efendira-Ćehić.

Još prije šest godina Zeničko-dobojskom kantonu upućen je prijedlog za sufinansiranje projekta kojim bi se evidentirali stećci na području Visokog, ali nikako od tada nije dobio zeleno svjetlo.

"Zaista su potrebna sredstva za ovaj projekat i zaista bih skrenula pažnju nadležnima da se aktiviraju i da realizacijom ovog projekta animiramo javnost, škole i lokalne zajednice koje bi na osnovu toga počela se interesovati i sarađivati sa nama", dodala je Efendira-Ćehić.

U Zavičajnom muzeju u Visokom se nadaju da će u narednom periodu doći do realizacije njihovog projekta čime bi se istražili stećci u okolini Visokog i time poboljšao turizam na ovom području.