Pojačan nadzor Porezne uprave
0

U Međugorju zapečaćeno sedam suvenirnica

FENA
Međugorje
Međugorje
Nakon izvršenih 30 kontrola 7. septembra, inspektori Kantonalnog poreznog ureda Mostar izvršili su 12. septembra još 27 inspekcijskih nadzora na području Međugorja, i to objekata za koje se sumnjalo da posluju bez odobrenja nadležnog organa i objekata koji posluju suprotno Zakonu o fiskalnim sistemima FBiH, stoji u saopćenju iz Porezne uprave Federacije BiH.

Kontrolirano je 19 pansiona, sedam suvenirnica bez istaknutog naziva i jedan ugostiteljski objekat.

Inspektori su utvrdili da je 13 poreznih obaveznika poslovalo bez odobrenja nadležnog organa, a u sedam slučajeva inspektori su zatekli zatvoren objekat. Međutim, i kod ovih poreznih obaveznika poduzet će se odgovarajuće aktivnosti radi nastavka inspekcijskog nadzora.

U dva pansiona koji su posjedovali odobrenje za rad zatečeni su neprijavljeni radnici, pa su vlasnicima izrečeni prekršajni nalozi po toj osnovi.

Zapečaćeno je sedam suvenirnica zbog poslovanja bez odobrenja nadležnog organa, kojima su postupajući inspektori izdali rješenja o zabrani obavljanja poslovnih aktivnosti.

Za spomenuti ugostiteljski objekat inspektori su imali saznanja da ne evidentira promet putem fiskalnog uređaja, što je tokom kontrole i potvrđeno, pa je vlasniku izdat prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima FBiH.

Porezna uprava FBiH i dalje će pojačano kontrolirati poštivanje Zakona o Poreznoj upravi FBiH i drugih poreznih zakona na području cijele FBiH, stoji na kraju saopćenja iz Porezne uprave Federacije BiH.