Marijansko svetište
0

U Međugorju se obilježava 40. godišnjica ukazanja, stižu hiljade vjernika iz čitavog svijeta

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Hiljade vjernika iz svih krajeva svijeta slijevaju se u Međugorje na obilježavanje 40. godišnjice Gospinih ukazanja u ovom hercegovačkom mjestu.

Ni nesnosna vrućina ni mnoštvo kilometara, državne granice, ni epidemiološke mjere hiljadama hodočasnika nisu bili prepreka da danas dođu iz raznih krajeva svijeta u hercegovački gradić na obilježavanje 40. jubileja Gospinih ukazanja na zavjetno hodočašće Kraljici Mira u Međugorje.

Katolici smatraju kako je ova jubilarna godišnjica od velikog značaja i dovode je u vezu sa četrdeset godina biblijske simbolike izraelskog naroda u pustinji.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota je kazao kako su se župa i župljani Međugorja za ovaj dan intenzivno pripremali cijelu ovu godinu.

Svete mise slave se od 6 sati na raznim jezicima, poslijepodnevni program nastavlja se procesijom s Brda ukazanja do međugorske Crkve sv. Jakova.

Kako je međugorski župnik pojasnio, procesija kreće s mjesta prvih Gospinih ukazanja u 16 sati i 30 minuta. Naglasio je da je to mjesto gdje je Gospa sišla prvi put i susrela se s vidiocima te da će se tu moliti molitva koju su vidioci najprije molili na Podbrdu s Gospom. Onda će procesija u molitvi krunice i pjesmama krenuti nizbrdo i cestom doći do župne crkve, gdje će se održati Središnje večernje misno slavlje u 19 sati, a predvodit će ga provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Ukazanja u Međugorju prvi put su počela 24. juna 1981. godine, kada je šestero mladih - Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, izvijestilo o ukazanju Majke Božije na brdu Crnica u Međugorju.

Kako su se izvještaji o ukazanjima ponavljali, vremenom je Međugorje postalo jedno od poznatijih svjetskih marijanskih hodočasničkih odredišta, a to malo hercegovačko mjesto godišnje posjeti više od milion hodočasnika.