Široka politička podrška
0

U MC Srebrenica danas će biti potpisana platforma "Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu"

S. Š.
(Foto: Srebrenica Memorial Center/Twitter)
(Foto: Srebrenica Memorial Center/Twitter)
U Srebrenici će danas biti potpisana Platforma "Saradnja za istinu", kojom će premijeri, resorni ministri i gradonačelnici i načelnici još jednom potvrditi podršku i zajednički rad na podršci Srebrenici i Memorijalnom centru Srebrenica.

Predstavnici vlade i jedinica lokalne samouprave u BiH za razvoj partnerskih programa podrške Memorijalnom centru Srebrenica, pozivajući se na Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine i pravo institucija na svim razinama - potpisivanjem platforme će pokazati da svojim programima podržavaju aktivnosti i rad Memorijalnog centra Srebrenica.

Kako stoji u platformi "Saradnja za istinu", potpisnici su "uvjereni da institucija Memorijalnog centra predstavlja tačku okupljanja Bošnjaka i Bošnjakinja cijele istočne Bosne, ali i svih građana i građanki Bosne i Hercegovine okrenutih prema borbi za istinu i pravdu".

Također, ovim projektom žele izaziti punu podršku Memorijalu koji će "osigurati trajni okvir za uključivanje mladih profesionalaca i istraživača u različite oblike aktivnosti istraživanja, bilježenja i širenja informacija o istini o genocidu u Srebrenici, a koji će istovremeno biti prilika za mlade iz regije istočna Bosna dođu do važnog radnog iskustva, osposobe se i stvore sebi okvir za život na ovim područjima".

Ujedno, potpisnici ovom platformom žele podijeliti pozitivno iskustvo i saradnju sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995.

"Ohrabrujemo Memorijalni centar da nastavi sa aktivnostima koje se tiču podizanja svijesti o drugim zločinima iz perioda rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, a koji nisu obuhvaćeni presudom za genocid, posebno zločine protiv čovječnosti na području istočne Bosne, ali i zločinima počinjenim u drugim dijelovima zemlje. Istovremeno, tražimo od Memorijalnog centra da bude nosilac procesa suočavanja sa prošlošću i osigura kapacitete koji će olakšati rad i komunikaciju drugih ustanova sjećanja prema svijetu", piše, između ostalog, u platformi.

Potpisnici zajedničke platforme "Genocid i Srebrenice: Saradnja za istinu" izražavaju volju da nastave redovne godišnje susrete u Srebrenici.