Povećan kriminalitet
27

U martu na području KS zabilježena 781 saobraćajna nesreća, povrijeđeno 19 pješaka

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U mjesecu martu 2018. godine na području Kantona Sarajevo registrovano je 399 krivičnih djela što je za dva posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Prijavljeno je 289 osoba, od kojih su 162 povratnici u činjenju krivičnih djela.

Povećan je broj maloljetnika koji su počinili krivična djela i u martu ih je bilo 10 koji su počinili 20 krivičnih djela. Osma ih je u dobi između 16 i 18 godina, dok ih je dvoje dobi između 14 i 16 godina. Terete se za teške krađe, nasilničko ponašanje, razbojništvo i nanošenje lakših tjelesnih povreda.

Prema podacima MUP-a KS, povećan je broj krivičnih djela koja obuhvataju neovlaštenu proizvodnju i prodaju opojnih droga zbog čega je uhapšeno 45 osoba. Najviše se prometovalo marihuanom, amfetaminom, ekstazijem i sjemenkama kanabisa.

Povećan je broj slučajeva nasilja u porodici, te je i ovaj put zabilježeno najviše na području općina Hadžići i Novi Grad.

Samanjen je broj teških krađa čija su meta stambeni objekti i motorna vozila. U martu je ukradeno 31 motorno vozilo od čega je sedam vraćeno vlasnicima. S druge strane, povećan je broj krađa. "Đeparoši" su pljačkali građane na stajalištima i u vozilima GRAS-a, presretali na ulici, te upadali im u domove i poslovne prostore. Pljačke su vršene prijetnjom najčešće upotrebom pištolja, a potom noža i fizičke snage. Devet osoba je privedeno, a protiv 19 je podnesen izvještaj Tužilaštvu KS.

MUP KS i dalje ima problem s lažnim dojavama o bombama. U martu ih je zabilježeno 23. Identifikovano je sedam izvršioca od kojih je šest maloljetno i protiv njih su poduzete zakonske mjere.

"U cilju preventivnog djelovanja na sprječavanju pojave lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama sačinjen je Plan aktivnosti edukacije učenika i nastavnog osoblja u srednjim školama na području Kantona Sarajevo, na osnovu kojeg je započeta edukacija učenika, nastavnog osoblja i roditelja u srednjim školama na području Kantona Sarajevo. Cilj edukacije je preventivno djelovanje i dodatna edukacija učenika, te podizanja nivoa svijesti o štetnosti ovakve vrste protivpravnog ponašanja, kao i svim posljedicama koje ova krivična djela mogu imati. Policijski službenici tokom realizacije planirane teme apeluju i upozoravaju na suzdržavanje od svih vrsta protivpravnog ponašanja, pa tako i lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim sredstvima", kazali su iz MUP-a KS dodavši da je održano 40 predavanja u prošlom mjesecu.

U martu su zabilježena i dva samoubistva. Izvršila su ih muške osobe od 28 i 65 godina upotrebom vatrenog oružja i vješanjem.

Kada su u pitanju saobraćajne nesreće, registrovano ih je 781, od čega je 45 bilo sa stradalim osobama, a dvije osobe su poginule. Najviše ih je bilo u općini Novi Grad Sarajevo. U ovim nesrećama povrijeđeno je 19 pješaka, od kojih pet teže.

Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja bit će predstavljena Skupštini KS na sjednici koja će biti održana 7. maja.