Za 28 osoba
40

U Maglaju počela izgradnja prve zgrade socijalnog stanovanja u FBiH

Klix.ba
Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i federalni ministar za raseljene osobe i izbjelice Edin Ramić danas su u Maglaju ozvaničili početak radova na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja, prvoj u Federaciji BiH koja se gradi u sklopu projekta zatvaranja kolektivnih centara - CEB II.

Riječ je o zgradi sa 15 stambenih jedinica namijenjenih za socijalno stanovanje u kojoj će biti smješteno 28 osoba koje danas žive u kolektivnom centru u Maglaju.

Vrijednost ovog projekta je oko 855.000 KM, (više od 670.000 KM kreditnih sredstava CEB-a, dok je ostatak osigurala Općina Maglaj), a rok za izgradnju je 300 kalendarskih dana.

"Strateški cilj BiH je da kolektivne centre u BiH zatvori do 2020. godine. Ovaj cilj ne bi mogli realizirati bez zajedničkih aktivnosti svih nivoa vlasti, što je jedini način da se riješi ovo krupno socijalno pitanje građana koji žive u kolektivnim centrima", navela je ministrica Borovac u Maglaju.

Naglasila je kako će izgradnja biti okončana u roku od 300 dana nakon čega će se u novu zgradu useliti stanari iz kolektivnog centra u Maglaju koji danas žive u krajnje nehumanim uvjetima.

Ministar Ramić je naveo kako će zahvaljujući projektu CEB II u Feredaciji BiH biti zatvorena 93 kolektivna centra u kojima danas živi oko 5.000 osoba.

"To je projekat koji dokazuje kako je moguća saradnja svih nivoa vlasti u BiH koja daje dobre rezultate, odnosno dokazuje da je moguće raditi efikasno i transparentno", naveo je Ramić.

Zamjenik generalnog direktora za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephan Sellen je naglasio kako zahvaljujući uspješnim rezultatima postoji interesovanje i za dalju saradnju sa institucijama u BiH i na drugim projektima za dobrobit građana BiH, pohvalivši kvalitetnu saradnju među institucijama vlasti u BiH od lokalnog do državnog nivoa.

Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i Brčko Distriktu i više od 76 posto u FBiH.

U ovoj godini planiran je početak izgradnje ili rekonstrukcija ukupno 19 objekata socijalnog stanovanja sa 745 stanova.

Pored Dervente, gdje se gradi 50 stanova, te Maglaja, radovi će početi i u Tuzli (dvije zgrade sa 156 stambenih jedinica), Travniku (19 stanova), Tešnju (21 stan), Srebreniku (dvije zgrade sa 82 stana), Konjicu (10 stanova) i Zenici (62 stana), Modriči (dva objekta sa 22 i 15 stanova), Prijedoru (20 stanova), Sokocu (64 stana), Foči (20 stanova), Doboju (134 stana), Trebinju (starački dom sa 30 stambenih jedinica), Bijeljini (15 stanova) i Rudom (10 stanova).