BiH
69

U Maglaju i dalje kritično, rijeka Bosna u opadanju, jutros spašeno 10 vatrogasaca

Piše: E. G.
Maglaj
Maglaj
Situacija u Maglaju i dalje je izuzetno teška. Tokom jučerašnjeg dana, sinoć i jutros, spašen je veći broj ljudi, ali i dalje je veliki broj onih koji se nalaze u svojim poplavljenim kućama.

Spasilačke ekipe jutros rade punom parom kako bi izvukli radnike iz fabrike Natron Hayat u Maglaju, gdje se još uvijek, prema jutrošnjim informacijama, nalazi oko četrdesetak ljudi.

Klix.ba je jutros uspio stupiti u kontakt sa jednim od spasilaca koji čamcima izvlače ljude iz Natrona. Kako nam je rekao, nešto prije devet sati je iz te fabrike izvučeno 10 vatrogasaca koji su ostali tu zaglavljeni.

Jučer su dolazile kontradiktorne informacije o broj spašenih radnika iz Natrona, od toga da su svi spašeni, do toga da nije niko. Međutim, čini se da je spašen tek manji broj.

Porodica koja je bila u kritičnom stanju u naselju Bijela Ploča je i dalje u svojoj kući. Radi se o porodici Ašira Mehinagića, gdje je troje penzionera i jedna osoba sa invaliditetom. Njihov rođak je za Klix.ba kazao da oni još nisu izvučeni, ali da je jutros dobio informaciju da su živi i da čekaju pomoć.

Prema informacijama koje je portal Klix.ba dobio od mještana Maglaja, u naselju Jelovac, u jednoj kući se nalazi samohrana majka sa blizancima starim 15 dana. Posljednja informacija sinoć kasno je bila da joj ponestaje hrane i potrebština za djecu.

Također, u blizini fabrike Natron je porodica u veoma teškom stanju, veoma ih je teško evakuirati. Tu se nalazi nekoliko kuća, a u drugoj od trvornice Natron su na tavanu majka i kćerka.

Ono što je dobra vijest je da je prema jutrošnjem mjerenju vodostaj rijeke Bosne u Maglaju u opadanju za oko metar.