Uništava okoliš
45

U Lukavcu će biti zatvoreno toksično Bijelo more

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Kako bi se spriječilo dalje onečišćenje zraka, vode i tla usljed izlijevanja toksičnih materija iz taložnice Bijelo more u Lukavcu, uskoro će početi realizacija višemilionskog projekta koji će dovesti do rekultivacije rudničkog zemljišta.

Samim tim doći će i do neutralizacije taložnice Fabrike sode "Sisecam soda" koja je ranije nanijela veliku štetu poljoprivrednim zemljištima i riječnim tokovima.

U aprilu prošle godine u krugu bazena Fabrike sode u Lukavcu došlo je do pucanja nasipa na taložnici postrojenja za tretman otpadnih voda, a tom prilikom velike količine tekućine istekle su iz takozvanog Bijelog mora u rijeku Spreču. Posljedice ekološke katastrofe do danas nisu u cijelosti sanirane, a osim riječnih tokova veliku štetu su pretrpjela i poljoprivredna zemljišta.

U cilju sprečavanja novog ekološkog incidenta danas je u Tuzli održan sastanak predstavnika Ministarstva privrede TK, Rudnika uglja Kreka, Elektroprivrede BiH i Fabrike sode "Sisecam soda", na kojem su dogovoreni daljnji koraci koji vode prema realizaciji višemilionskog projekta.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Ovo je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u TK i on sadrži dvije dimenzije. Prva se odnosi na to da pomognemo rudniku Kreka da konačno prostore na kojima je završena eksploatacija uglja rekultivišemo i vratimo društvu na upotrebu za druge namjene. Drugo se odnosi na pružanje prilike kompaniji 'Sisecam soda' da u javnom natječaju osvoji pravo da proizvod iz proizvodnje sode utrošimo za rekultivaciju", rekao je generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Riječ je o prvom ovakvom projektu u Bosni i Hercegovini, a njegova realizacija će biti izuzetno složena i dugotrajna.

"Federalna vlast je dala saglasnosti za upotrebu proizvoda iz Fabrike sode i samim tim su se stekli svi uslovi da se vlasnici mase za rekultivaciju natječu i omoguće rudniku Kreka rekultivaciju prostora. Danas smo došli u završnu fazu kako bi rudnik Kreka napravio natječaj, a potom i potpisao ugovor s pobjednikom. Naša procjena je da bi u naredna dva-tri mjeseca projekt trebao dobiti konačan epilog", istakao je Jašarević.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Paralelno s pripremama za realizaciju ovog projekta lukavačka Fabrika sode aktivno radi na realizaciji prelaska na novi sistem upravljanja otpadom. U pitanju je održivi projekt u skladu sa svim ekološkim standardima, a čija će realizacija rezultirati zatvaranjem taložnice Bijelo more.

"Mislim da ovim dogovorom i konkertizacijom posla stavljamo tačku na dio zagađivanja rijeke Spreče kada je riječ o Bijelom moru. U ovom trenutku ne možemo reći kolika će vrijednost projekta u konačnici biti, ali je riječ o višemilionskim sredstvima. Nosilac ulaganja će biti 'Sisecam soda'", rekao je ministar privrede TK Osman Puškar.

U narednih 10-15 dana trebao bi biti poznat tačan datum početka pripremnih radova koji će dovesti do potpune neutralizacije Bijelog mora koje je ranije zadavalo velike glavobolje ekolozima, mještanima Lukavca, poljoprivrednicima...