Hercegovina
3

U Ljubinju stanje katastrofalno, oko Mostara aktivno više požara, otežano gašenje u Jablanici

Piše: R. D.
Foto: Mostar/Klix.ba
Mostar (Foto: Klix.ba)
Stanje na požarištima širom Hercegovine i danas je problematično. Nakon što je vatra jučer gutala privatne objekte u selu Bančići u općini Ljubinje, danas je stanje teže na prostorima Pustipusa i Mrkalja. Požar na području Jablanice, na planini Čvrsnici još nije pod kontrolom iako ga gasi i helikopter Oružanih snaga.

Miodrag Ilić, starješina vatrogasne brigade Ljubinje za naš portal je kazao da je stanje na požarima u Ljubinju katastrofalno.

"Požar u Bančićima je u malo boljem stanju, ali vatra kod sela Pustipusi i Mrkalji se širi velikom brzinom. Požar kod Pustipusa mogao bi zaprijetiti i magistralnom putu", kazao nam je Ilić, uz napomenu da požar gase stotine kako vatrogasaca, tako i pripadnika MUP-a, Civilne zaštite, šumarije, doborovoljaca i mještana.

Ilić kaže da se oko podneva i s rastom temperature očekuje i najveći udar vatre, ali da se sve radi da se požar koliko je to moguće stavi pod kontrolu.

Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica kazao nam je da je požar na planini Čvrsnici zadnjih dana jako napredovao i da situacija nije bolja ni danas. Vatrena linija na ovom prostoru iznosi oko dva kilometra.

Gašenju požara pomaže helikopter Oružanih snaga BiH, a pošto se radi o skoro okomitom terenu teško je u gašenje požara uključiti stanovništvo, pa su angažirani samo vatrogasci.

Uz ranije aktivne požare, posebno onaj kod sela Polog, zapadno od Mostara, od jutros gori i istočna padina, lokalitet oko brda Stolac iznad mostarskih naselja Šehovina i Bjelušine.

"Novi požar oko brda Stolac već gase tri vozila i devet ljudi, na terenu su od 8,40 sati, ali očekujemo više informacija pa da krenemo u preraspoređivanje ljudi", kazali su nam u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar.

Lokalitet novog požarišta je relativno blizu grada, a stub dima vidi se iz svih dijelova grada.

Iz Profesionalne vatrogasne brigade kazali su nam da su s dosta problema jučer odbijali požar od privatnih objekata kod sela Polog, gdje je krenula da gori i jedna kuća. Cilj je danas odbiti taj požar od kuća te se usmjeriti na druga kritična mjesta na području Mostara.