Mještani uznemireni
1.4k

U Kulu kod Sarajeva doselila grupa građana za koju nadležni tvrde da vjeru praktikuju na ekstreman način

N. V.
Jedan dio grupe koja se doselila (Foto: Klix.ba)
Jedan dio grupe koja se doselila (Foto: Klix.ba)
U naselje Kula kod Sarajeva (Istočna Ilidža), doselila je grupa specifična po načinu života i odijevanja, čiji dolazak je uznemirio stanovnike ovog mjesta, s obzirom na to da je, kako oni tvrde, riječ o sekti.

Portalu Klix.ba je poznato da je krajem decembra u naselje Kula doselila veća grupa građana s mnogo djece, a koji su specifični po svom skoro identičnom oblačenju. Vremenom su komšiluku postajali sve sumnjiviji, a mnogi od njih navode da ih čuju kako po cijelu noć izvode rituale, odnosno da se čuju dječiji glasovi i pjesmice iz kuće u kojoj žive.

Ono što je mještanima također bilo čudno je i to što niko od njih ništa ne radi, niti komunicira s bilo kim u okruženju, nego cijeli dan provode u molitvi. Zbog takve situacije, sami su preuzeli "istragu" kako bi saznali više informacija o novim susjedima.

Pretraživanjem po internetu oni tvrde da su njihove komšije zapravo članovi sekte Lev Tahor, koje još nazivaju i "jevrejskim talibanima".

Iz Službe za poslove sa strancima su potvrdili da na ovom području trenutno živi 37 stranih državljana, koji su došli s područja SAD-a, Kanade i Gvatemale te da je riječ o grupi koja "praktikuje religijska uvjerenja na esktreman način", međutim nisu utvrdili da postoje bilo kakva krivična djela koja se vežu za njih.

Jedan od stanovnika ovog naselja je za Katera.news rekao da je na internetu pronašao fotografije i snimke sekte Lev Tahor, na kojima je prepoznao i dvojicu svojih komšija, kao i predmete koje je viđao kod njih, poput identičnih dječijih kolica.

Inače se članovima te sekte u svijetu pripisuju zaista teška djela, a mnogi od njih su protjerani iz brojnih država u svijetu. Moguće je pronaći informacije o tome da je sekta Lev Tahor u prošlosti bila osuđivana za otmice djece, pedofiliju, silovanja, sklapanje maloljetničkih brakova, zlostavljanje djece, a o životu u ovoj sekti postoje i brojna svjedočenja na internetu. Zanimljivo je i da je Lev Tahor sekta živjela u ukupno 7 država svijeta, a trenutno, od kraja 2021. godine, žive samo u Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

Stanovnici Kule su o svojim saznanjima i strahovima obavijestili policiju i Službu za poslove sa strancima. Navodno bi ova grupa, usljed pritiska mještana, trebala odseliti početkom februara.

Iz Službe za poslove sa strancima je rečeno da je njihov ulazak u BiH zabilježen tokom novembra 2021. godine te da su prvo živjeli na području Kantona Sarajevo, ali da su se preselili u Istočnu Ilidžu. Oni ovdje borave po osnovu prava na bezvizni boravak, što znači da u BiH mogu ostati tri mjeseca.

Prema trenutnim provjerama koje su izvršili u Službi za poslove sa strancima, ova konkretna grupa nije evidentirana u INTERPOL-u zbog bilo kakvih krivičnih djela, a ni tokom boravka u BiH nisu evidentirane nikakve kažnjive radnje.

Ono što jeste bilo neregularno je to što nije izvršena prijava adrese boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, zbog čega je prekršajno kažnjena osoba u čijem objektu žive. Riječ je o Savi Vuliću, preduzetniku iz Bratunca i poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske.