{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U KS zdravstvena zaštita za sve osobe u stanju socijalne potrebe

F
30.5.2012. u 14:11
1
2
U KS zdravstvena zaštita za sve osobe u stanju socijalne potrebe
1
U KS  zdravstvena zaštita za sve osobe u  stanju socijalne potrebe
Skupština KS
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su na današnjoj sjednici izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom te Zakona o korištenju javnih površina na području Kantona.
Kada je u pitanju Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, izmjene je trebalo donijeti jer se u praksi pokazalo da jedan broj građana koji se nalazi u stanju socijalne potrebe nema zdravstvenu zaštitu, a Odlukom nije bio definiran način ostvarivanja zdravstvene zaštite za ove osobe.

Budući da se radi o osobama koje su u stanju socijalne potrebe, da bi se riješio ovaj problem, Ministarstvo za rad socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice je Instrukcijom od 23. septembra 2011. definiralo način ostvarivanja ovog prava do njegovog zakonskog uređenja.

Resorna ministrica Velida Memić kazala je da je u svakoj općini u Kantonu bio mali broj takvih osoba, dodajući da će izmjenama ovog zakona svaka osoba koja je u stanju socijalne potrebe nakon provedenog upravnog postupka biti u stanju ostvariti zdravstvenu zaštitu.

U Zakon je ugrađena i odredba kojom takvo pravo na zdravstvenu zaštitu ne mogu ostvariti one osobe koje mogu biti prijavljene na birou za zapošljavanje, a ne izvrše redovno dvomjesečno javljanje na biro i tako izgube pravo na zdravstvenu zaštitu.

Također, ministrica Memić naglašava da je na nivou Federacije BiH u toku izrada novih zakona koji će regulirati socijalnu zaštitu čime će sve nejasnoće koje su nastale u praksi biti regulirane.

Usvojene su i izmjename i dopune Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo, koje je bilo potrebno donijeti radi djelimične presude Ustavnog suda Federacije BiH o zaštiti prava na lokalnu samoupravu.

Izmjenama Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo, koje su danas također usvojene, previđeno je formiranje Vijeća nacionalnih manjina u kojem će biti predstavnici svih nacionalnih manjina registriranih u Kantonu Sarajevo.

U toku je rasprava o zaduženju Kantona Sarajevo od sedam miliona KM kod Razvojne banke Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: