BiH
0

Zastupnici Skupštine KS danas o zaduženju od 7 miliona KM

FENA
Skupština KS
Skupština KS
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je danas usvajanjem dnevnog reda u koji je uvršten i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o zaduženju kod Razvojne banke Federacije BiH u iznosu od sedam miliona KM.

Kako se u obrazloženju ove odluke navodi pet miliona KM bit će izdvojeno za Ministarstvo saobraćaja KS-a za projekt sanacije tramvajske pruge te projektovanje, nadzor radova i izgradnja saobraćajne infrastrukture, dok će dva miliona KM biti izdvojeno za Ministarstvo za boračka pitanja za projekt kupovine stanova u vlasništvu za boračku populaciju.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom po skraćenom postupku.

U praksi se pokazalo da jedan broj građana koji se nalazi u stanju socijalne potrebe nema zdravstvenu zaštitu, a Odluka o utvrđivanju osnovica, stopa i načina obračunavanja uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području KS-a nije definirala način ostvarivanja zdravstvene zaštite za ove osobe.

Budući da se radi o osobama koje su u stanju socijalne potrebe, da bi se riješio ovaj problem, Ministarstvo za rad socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice je Instrukcijom od 23. septembra 2011. definiralo način ostvarivanja ovog prava do njegovog zakonskog uređenja, ali je instrukcija privremenog karaktera,a u zakon se trebala ugraditi ova odredba.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo, koje je potrebno donijeti radi djelimične presude Ustavnog suda Federacije BiH o zaštitu prava na lokalnu samoupravu.

Bit će razmatran i Prijedlog odluke o utvrđivanju 29. augusta kao Dana policije Kantona Sarajevo, budući da je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a jedini organ unutrašnjih poslova u FBiH koji nema određeni datum obilježavanja dana policije.

Zastupnici bi svoj stav trebali dati i o izvještajima o radu sedam ustanova iz oblasti socijalne zaštite te o izvještajima o radu i finansijskom poslovanju 14 javnih ustanova iz oblasti kulture.