Krizni štab USK
10

U Krajini se zabranjuje kretanje od 21 sat, donesene još dvije naredbe

B. T.
Bihać (Foto: R. D./Klix.ba)
Bihać (Foto: R. D./Klix.ba)
Zbog blagog rasta broja zaraženih koronavirusom, Krizni štab Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici donio je tri prijedloga naredbi kojima se pooštravaju mjere zaštite.

KrizniKrizni štab, kako nam je potvrdila Nermina Ćemalović, kantonalna ministrica zdravstva, danas je naredio ograničenje kretanja od 21.00 do 5.00 sati ujutro, zabranu organiziranja manifestacija u otvorenim i zatvorenim prostorima te zabranu posjeta staračkim domovima.

Međutim, kako objašnjava Ćemalović, naredbe ne stupaju na snagu automatski, s obzirom da odluke trebaju biti potvrđene na Vladi USK, što se očekuje sutra.

Govoreći o danas usvojenim naredbama, Ćemalović kaže da su se na zabranu okupljanja od 21 sat odlučili jer je inspekcijskim kontrolama tokom vikenda utvrđeno da mjere nisu poštovane u 95 objekata - restorana, kafića, barova... Također, uočili su i organiziranje određenih sajmova i sličnih manifestacija u tržnim centrima i drugim objektima, pa žele spriječiti i ta okupljanja. Također, žele spriječiti širenje virusa u staračkim domovima.

Kamp Borići stavljen u karantin

"Danas smo razmatarali epidemiološku istuaciju u kantonu, tako da smo, bez obzira što je situacija nešto povoljnija, zaključili da se ona ipak relativno pogoršava. U zadnja 24 sata, od 917 uzoraka, imamo 61 pozitivna uzoraka, plus tri migranta. Značajno je reći da u ovome momentu imamo 50 zažaenih migranata, od kojih je 45 u Borićima, a pet u Miralu. Od ovih pet u Miralu, dva su novozaražena, a tri su prebačena iz Lipe", objašnjava Ćemalović.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK
Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK

Govoreći u situaciji u kampu Borići, koji je centar za porodice s djecom i maloljetnike bez pratnje, kaže da je testirano 190 migranata. Testirano je i 140 zaposlenih, odnosno osoblja koje je tokom 14 dana dolazilo, od kojih je 12 je pozitivno. Prema njenim riječima, 95 posto zaraženih migranata u Borićima su asimpromatski slučajevi, te nije bilo potrebe za hospitalizacijom, jer samo nekoliko zaraženih ima blagu kliničku sliku.

"Boriće smo stavili u karantin, kompletan je zatvoren. Svaki dan su pod liječničkim nadzorom, sve se strogo kontolira”, kaže Ćemalović.

Stroge mjere poduzimaju i u Miralu.

"Sutra ujutro idemo s masovnim skriningom. U Miralu imamo više od 950 migranata, za sedam dana ćemo testirati sve migrante i sve zaposlenike. To je razlog zašto imamo kontrolu nad situacijom" kazala je Ćemalović.

Lockdown bi bio "pucanj u čelo" privrednicima

Govoreći o mjerama u ovome kantonu, kaže da je lockdown zadnja opcija, da bi to bio "pucanj u čelo" privrednicima, pa na sve druge načine pokušavaju držati situaciju pod kontrolom.

Kaže da insistiraju na inspekcijskom nadzoru, međutim, problem im predstavlja što to mogu raditi samo inspektori, kojih je vrlo malo. Zbog toga su Vladi uputili zaključak, po kojem bi Zakon o javnom redu i miru trebao biti izmijenjen, nakon čega bi kontrole epidemioloških mjera mogla vršiti i policija.

Upitana kako su do sada uspjeli imati relativno mali broj oboljelih, Ćemalović kaže da su od još od septembra imali i nešto rigoroznije mjere nego u Federaciji, npr. po pitanju maksimalnog broja osoba na okupljanjima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Kaže da se strogih mjera pridržavaju i u školama, gdje se nastava odvija po kombinovanom modelu, pa je stanje stabilno. Đaci osnovnih škola jedan dan idu u školu, drugi nastavu pohađaju on-line, dok je ta izmjena kod srednjoškolaca na sedmičnom nivou. Kaže da se strogo poštuje distance od dva metra, a čas traje 30 minuta.