{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Krajini bojazan od poplava ukoliko se snijeg naglo otopi

Piše: M. Ć./Klix.ba
2.3.2018. u 18:37
13
43
U Krajini bojazan od poplava ukoliko se snijeg naglo otopi
13
U Krajini bojazan od poplava ukoliko se snijeg naglo otopi
Foto: Klix.ba
Bihaću i Cazinu i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće zbog visokog snježnog pokrivača, a najveći problem i dalje predstavlja težak snijeg koji urušava krovne konstrukcije na brojnim objektima. Također, najavljeno zatopljenje moglo bi uzrokovati poplave.
U Civilnoj zaštiti Grada Bihaća kazali su nam da je u protekla 24 sata došlo do urušavanja čak 20 krovnih konstrukcija na objektima u ovom gradu.

"Od toga se urušilo šest stambenih objekata, sedam pomoćnih, krovovi na tri privatne firme i četiri poljoprivredna objekta", istakli su iz Civilne zaštite.

Ceste u ruralnim dijelovima ovog grada su očišćene, a najteže se čiste gradska područja zbog parkiranih automobila. Odvožnja smeća u pojedinim dijelovima grada je nemoguća zbog visine snijega koji danas iznosi 97 centimetara.

Na terenu je ukupno angažovano 112 ljudi i 69 strojeva koji čiste ukupno 450 kilometara cesta i makadamskih puteva i 30 kilometara trotoara. Preporuka da se voda prokuhava prije upotrebe je stavljena van snage, tako da građani sada bezbjedno mogu piti vodu iz bihaćkog gradskog vodovoda.

Kada je riječ o porastu temperatura i topljenju ogromnih količina snijega, što bi moglo dovesti do poplava, iz Civilne zaštite ističu da će sve zavisiti od brzine topljenja snijega.

"Prema sadašnjim prognozama, zatopljenje će biti postupno i snijeg se ne bi trebao naglo topiti. Ako i dođe do naglog topljenja, probleme bi mogli imati stanovnici nizvodno od Bihaća, jer je ogroman snijeg jedino pao u Bihaću, ali ne i u okolnim mjestima. Njegovim topljenjem mogla bi stradati upravo ta područja. Ipak, očekivanja su da se snijeg neće brzo otapati", navode iz Civilne zaštite.

I u Cazinu su, nakon proglašenja stanja prirodne i druge nesreće, angažirani svi tehnički i ljudski kapaciteti i resursi kako bi se adekvatno djelovalo na terenu i normaliziralo stanje. Iz Civilne zaštite Grada Cazinu ističu da se prati situacija na prostoru cijelog grada i da svaka ustanova i preduzeće u okviru svojih nadležnosti nastoji uraditi što više može kako bi se stanje što prije normaliziralo.

Također, ističu bojazan od naglog topljenja snijega, zbog čega bi moglo doći do poplava i klizišta.

"Svaka nesreća povlači za sobom drugu, treću i tako dalje. U slučaju toplih vjetrova, porasta temperature i naglog topljenja snijega moglo bi sigurno doći do poplava. Grad Cazin je u protekle 2-3 godine uradio puno projekata u oblasti preventivnog djelovanja i zaštite od poplava. Međutim, i dalje imamo neriješenih stanja na terenu, a to se prije svega odnosi na kritične tačke na mostovima, prelazima i propustima koji nisu dovoljnog kapaciteta za protok veće količine vode koja dolazi", rekao je Said Mujić, šef Civilne zaštite Grada Cazina.

Snijeg i danas pada u pojedinim dijelovima Unsko-sanskog kantona, a jak vjetar povremeno formira snježne nanose na putevima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar. Snježnih nanosa i povremenih lavina, prema podacima BIHAMK-a, ima i na području Grmuše, na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Također, zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima preko 7,5 tona na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim putnim pravcima u Krajini saobraćaj se odvija bez većih problema, a iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK danas su donijeli odluku da se nastavni proces u svim školama na području USK nastavlja od ponedjeljka, 5. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: