BiH
104

U Kozarskom vjesniku ima mjesta za "heroje" Jugoslavije i Prijedora, ali ne i za ubijenu djecu

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Prije nekoliko dana prijedorske novine Kozarski vjesnik odbio je u svome broju koji je izašao 27. maja objaviti spisak ubijene djece u Prijedoru, ali prostora za veličanje heroja Jugoslavije i Prijedora nije nedostajalo.

Centar za mlade "Kvart" je pokušao u Kozarskom vjesniku objaviti imena djece koja su ubijena u Prijedoru, ali bezuspješno. Uredništvo lista odbilo je taj zahtjev, a mladi su se odlučili na pravnu borbu. Kozarski vjesnik je list lokalne uprave koji je prema riječima Prijedorčana u svojoj prošlosti objavljivao tekstove koji su raspirivali mržnju.

U Kozarskom vjesniku koji je objavljen i pušten u prodaju 27. maja objavljene su vijesti o uspjehu učenika, detalji sa sjednice Skupštine Prijedora te sjećanje na pjesnika Aleksu Šantića koji je rođen 27. maja.

Pored vijesti, čitateljima Kozarskog vjesnika upućen je poziv na obilježavanje 24. godišnjice od "odbrane" grada Prijedora koje je održano danas ispred centralnog spomen-obilježja.

Upravo u sklopu "odbrane" grada Prijedora ubijena su 102 prijedorska mališana, 256 žena i 3.176 civila. Oko 31.000 osoba je bilo zatvoreno u logorima smrti, više od 50.000 ih je opljačkano, poniženo i protjerano, a totalno su uništeni vjerski i kulturni objekti i ekonomska dobra Bošnjaka i Hrvata na prostoru Prijedora.