BiH
34

U koritu i na obalama rijeke Bune prikupili smeće, alat i mrtve ribe

Klix.ba
Sportsko ekološko udruženje Hercegovina (SEUH) organizovalo je danas ekološku akciju "Buna 2015." i očistilo korito i priobalje rijeke Bune kraj Mostara.

Akcija je provedena u spomen na Damira Pandžu, a ronioci i kopneni timovi su na šest lokacija čistili korito i priobalje rijeke od ŠRC Buna do ušća u rijeku Neretvu.

U akciji je učestvovalo 45 ronilaca iz BiH i Hrvatske iz klubova REK Hvidra Split,Vidra Ljubuški, Explorer Sarajevo, HRK Neum, RK Neretva Mostar, Buk Banja Luka, RK Vidra Modriča, RK Bosna Sarajevo, Periska Ploče, Posejdon Mostar i ronioci SEUH-a.

Podršku je dalo i 40-tak zaljubljenika u prirodu i ekologiju koji su čistili priobalje i pomagali roniocima.

Prikupljena je znatna količina smeća, nedozvoljenih ribolovnih alata i nekoliko mrtvih riba koje su ubijene nedozvoljenom upotrebom električnih agregata, istakli su učesnici akcije i apelovali na buđenje lične ekološke svijesti i poduzimanje oštrijih mjera za zaštitu rijeka.

Ekološku akciju su pomogli i ATU Bona Buna, Elektroprivreda HZHB, Turistička zajednica HNK, Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar, Unicredit banka i Brotis Čitluk.