U Trebinju i Zenici jutros stabilnije
0

VIDEO / U Konjicu alarmantna situacija na požarištima, zatražena pomoć EUFOR-a

Piše: E. G.
Požar kod Boračkog jezera (Foto: Čitatelj portala Klix.ba)
Požar kod Boračkog jezera (Foto: Čitatelj portala Klix.ba)
Vijesti iz nekoliko dijelova BiH gdje bjesne požari ni u utorak ujutro nisu mnogo bolje. Naselja trenutno nisu ugrožena, ali požari su i dalje aktivni na području općina Trebinje, Zenica, Konjic i Srebrenica.

Na području Trebinja, gdje je linija požara duga i desetke kilometara, situacija je jutros nešto bolja, ali je to još uvijek daleko od stabilne situacije. Vatrogasci su ipak optimistični.

Trebinjski vatrogasci tri dana intenzivno gase vatru

"Požar koji je izbio u rejonu Kočeva proširio se na dvije strane, prema Popovom Polju i prema Trebinju. Pravac požara je prema trebinjskim brdima. Jučer je to manje-više pogašeno, ali je ostao dio požara u trebinjskim brdima, prema Narančićima, Begović-Kuli i Vučijem selu. Sinoć i jutros su ekipe vatrogasaca bile na terenu i čuvale da se požar ne proširi. Jutros je situacija mnogo bolja u odnosu na jučerašnji dan i mislim da ćemo pokušati lokalizovati taj požar", izjavio je za Klix.ba Neđo Ćuk, zamjenik komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Trebinjski vatrogasci već tri dana intenzivno gase požare, a pomože im lokalna civilna zaštita i radnici preduzeća HET, a jednim djelom su pomogle i Oružane snage BiH.

Požari su još uvijek aktivni i kod Bileće te Nevesinja, ali prema posljednjim informacijama nema opasnosti za naselja i stanovništvo.

Zenica: Lokalizovan požar koji je prijetio naselju

U Zenici, tačnije u Gornjoj Gračanici, je i jutros aktivan požar koji je zahvatio borovu šumu. U večernjim satima vatra se približila selima Tuganja, Luke i Bare. Vatra je gotovo ugrozila oko 200 kuća, ali je situacija jutros dosta bolja. Međutim, osim šume sinoć je na tom području izgorjela i trafostanica, dok je oštećen i jedan TV repetitor.

"U Gornjoj Gračanici se konstantno obilazi teren, naše ljudstvo je gore, intenzivno se gasi i jutros. Požar u Gornjoj Gračanici je najviše prijetio naselju Tuganja, ali je on sada lokalizovan. Sada se širi dalje u šumu, ali mislim da ćemo se uspjeti izboriti s njim", rekao je za Klix.ba Damir Delić, dežurni dispečer u Vatrogasnoj jedinici Zenica.

Vatra u Trebinju (Foto: SRNA)
Vatra u Trebinju (Foto: SRNA)
U Konjicu ugroženi vodovod i naselja

Požari bjesne na nekoliko lokacija u Konjicu. Tokom noći situacija se malo smiri, ali kako odmiče jutro i požari su intenzivniji, kažu umorni vatrogasci u ovom gradu. Oni gase požare još od 1. maja, ali intenzivno su na trenu posljednjih desetak dana.

"Vrlo teško je gasiti požare sa zemlje na tim terenima. Sada su se ponovo aktivirali neki stari požari. Tu prvenstveno mislim na Račicu, u Mjesnoj zajednici Glavatičevo, gdje trenutno gase radnici Šumarstva Prenj. Ponovo je ozbiljna situacija i kod naselja Ljuta, gdje požar već danima bukti, ali tu će u gašenju pomoći i radnici lokalnog vodovoda, s obzirom na to da je izvorište u blizini. Požar koji dolazi ka Gakićima, odnosno Jažvama, je ponovo aktiviran i on sada možda najviše prijeti kućama", izjavio je za Klix.ba pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic Husein Hodžić.

Požar koji je jučer buknuo u blizini Boračkog jezera i dalje bukti. Nema visokog plamena, ali se spušta prema kućama. Budući da je teren na kojem gori šuma dosta strm, zapaljeni panjevi se kotrljaju niz šumu i tako pale veću teritoriju.

"Nemamo mi ni dovoljno ljudi da gasimo požar. Uputili smo ponovo zahtjev Oružanim snagama da nam pomognu, ali oni nemaju ni ono osnovno što je potrebno za to. Znamo da je helikopter na servisu. Zatražili smo pomoć od EUFOR-a. Njihov helikopter bi dobro došao na požarištu kod Boračkog jezera, jer požarište nije daleko od jezera, ali je teren izuzetno strm", kaže Hodžić.

Požari oko Srebrenice ne prijete domovima

Na području srebreničke općine aktivna su dva šumska požara, izjavio je Srni dežurni operativac općinskog Štaba civilne zaštite Hasudin Mustafić.

On je precizirao da još tinja požarište kod sela Oparci, ali se ne širi i vatru ne gase zbog nepristupačnosti terena.

"Požar koji je izbio u bjelogoričnoj šumi između udaljenih brdskih srebreničkih sela Blažijevići i Pribojevići gase pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice i radnici Šumskog gazdinstva Drina iz Srebrenice", rekao je Mustafić.

On dodaje da taj požar ne prijeti naseljenim mjestima i objektima.