Emisija "Odličan, 5+"
0

U komunikaciji sa djecom nikad ne ismijavajte njihova osjećanja

Sarajevo-x.com
Prjekat "Odličan, 5+" nastavlja sa emitovanjem emisija o porodici, a u današnjoj emisiji tema je komunikacija u toj zajednici.

Komunikacija je zasigurno jedna od najboljih alatki u odgoju, jer roditeljima omogućava da dopru do svoje djece i njihovih osjećanja. Pedagog koji govori u današnjoj emisiji konstatuje da je komunikacija između roditelja i djece narušena, jer ni jedna, ni druga strana ne znaju razgovarati s poštovanjem, uvažavajući stavove i mišljenja.

Komunikacija nisu samo riječi, nego i boja tona, izraz lica ili govor tijela. Kroz komunikaciju roditelji mogu poslati djeci poruke poštovanja, empatije i brige, ali isto tako mogu slati suprotne poruke. Kao mjere, pedagog roditeljima predlaže da koriste pozitivan govor tijela, da više slušaju nego pričaju, te da pohvale usmjere na konkretne pozitivne reakcije.

Negativna komunikacija u porodici podrazumijeva: poređenje, omalovažavanje, izazivanje krivice, vrijeđanje i omalovažavanje. Kod komunikacije sa djecom nikada se ne smiju ismijavati njihova osjećanja.

Pedagog Emina Hrnjić smatra da je jako važno da se dijete povjeri roditeljima u trenutku kada ima problem. Također, roditeljima savjetuje da pažljivo slušaju kada djeca pričaju, te da nikada ne kritikuju dijete, nego njegovo ponašanje. Neke od mjera su da odredite vrijeme kada možete neometano razgovarati sa djetetom, pokušate izbjeći osuđivanje i obratite pažnju na njegove emocije.

U prevenciji maloljetničke delinkvencije možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba i Facebooku.