{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U kompleksu nekadašnje škole "Al Walidein Gazzaz" u Sarajevu bit će otvoreno obdanište

20.12.2016. u 11:35
99
27
U kompleksu nekadašnje škole "Al Walidein Gazzaz" u Sarajevu bit će otvoreno obdanište
99
U sklopu nekadašnje škole Al Walidein Gazzaz u sarajevskom naselju Mojmilo planirano je formiranje obdaništa u narednom periodu. Rezultat je to sasatanka načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića i muftije sarajevskog Enesa Ljevakovića.
Muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković i njegov pomoćnik Abdulgafar Velić posjetili su jučer Općinu Novi Grad.

Bila je ovo prilika da načelniku Semiru Efendiću lično čestitaju na novom mandatu i požele mu uspjeh u budućem radu, te da razgovaraju i o budućoj saradnji između Islamske zajednice u BiH i ove lokalne zajednice.

Prilikom susreta sa načelnikom Efendićem predstavnici Muftijstva sarajevskog prezentirali su planove da se u jednom objektu u sklopu kompleksa nekadašnje škole i dječijeg doma "Al Walidein Gazzaz" na Mojmilu, koji već neko vrijeme nije u upotrebi formira vrtić. Sa tim aktivnostima krenulo bi se u narednoj školskoj godini, a otvaranjem još jednog vrtića povećali bi se smještajni kapaciteti za boravak najmlađih stanovnika Novog Grada.

Načelnik Efendić kazao je ovom prilikom da je Općina spremna podržati opremanje dječijeg vrtića i pomoći da se ovaj objekat stavi u funkciju. Ideja je da Muftijstvo sarajevsko bude nosilac aktivnosti i da vrtić bude u njihovoj nadležnosti, jer je kompleks u nadležnosti Rijaseta islamske zajednice, odnosno Vakufske direkcije.

Upriličen je i zajednički obilazak ovog velikog kompleksa kako bi se uvjerili u kakvom je stanju objekat i šta je sve neophodno za stavljanje vrtića u funkciju.

"Radi se o objektu sa velikim brojem učionica, namjenskim prostorijama građenim za potrebe vrtića. Zaista ćemo biti sretni ako u toj namjeri uspijemo pomoći Vakufskoj direkciji - Muftijstvu sarajevskom da se objekat stavi u funkciju za koju je i napravljen", izjavio je načelnik Efendić.

Istakao je da je lokacija izuzetno povoljna, jer se nalazi između dva najveća novogradska naselja Alipašinog Polja i Dobrinje, gdje su velike liste čekanja za upis djece u predškolski odgoj.

"Podnijeli smo zahtjev Rijasetu IZ da nam odobri korištenje ovog objekta za potrebe otvaranja ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje. Nastojat ćemo da taj projekat realiziramo u narednoj godini, uz pomoć Općine Novi Grad i drugih prijatelja i donatora", rekao je muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković.

Kompleks je izgrađen nakon okončanja rata u BiH za potrebe školovanja djece šehida i poginulih boraca, međutim, kako se broj te djece iz godine u godinu smanjivao, došlo je do prestanka njegovog rada. Smješten je u lijepom okruženju ugodnom za boravak djece i sa dosta sadržaja. Njegova izgradnja koštala je više od 30 miliona dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: