BiH
0

U KCUS-u nema zaraženih virusom Zapadnog Nila

FENA
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila, kazala je Feni glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno se nalazi 12 pacijenata koji su zaraženi virusom Zapadnog Nila, potvrdio je Feni direktor Klinike prof. dr Dragan Delić.

Prvi put smo prošle godine dokazali virusnu infekciju kod naših bolesnika, odnosno kod 58 osoba je prošle godine dokazana ta infekcija, tako da to za nas nije ništa novo jer su stvoreni svi preduvjeti za pojavu ove infekcije, kaže dr. Delić.

On naglašava da su preduvjeti za pojavu ove infekcije migratorne ptice, kojih, kako kaže, ima u Srbiji, zatim vodene površine, komarci, te ljudi koji nemaju imunitet protiv ovih infekcija i koji dođu u kontakt s tim virusom.

"Trenutno imamo 12 bolesnika kod kojih smo dokazali i klinički i virusološki da se radi o virusu Zapadnog Nila, infekciji kao neuro invazivnoj formi, formi koja je najteža i koja zahvata moždane ovojnice ili sam mozak, pa zaraženi mogu dobiti upalu mozga", kaže dr. Delić i pojašnjava da kod nekih osoba može proći i bez simptoma, kod nekih se samo pojavi ednogripozno stanje i samo po sebi prođe.

Od 12 oboljelih, neki idu kući, neki se još liječe, a neki su tek primljeni, kaže dr. Delić.

Očekujemo da će biti ovakve vrste zaraze tokom augusta, septembra i početkom oktobra, odnosno sve dok su komarci aktivni, kaže dr. Delić.

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus Zapadnog Nila. Rezervoar bolesti su ptice, a virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca.