BiH
0

U KC Banja Luka troje djece operisano laparskopskom metodom

FENA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
Ljekari Klinike za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Banja Luka, uz asistenciju dr. Nenada Janića iz Univerzitetske dječije klinike u Beogradu, obavili su 25. oktobra tri laparaskopske operacije, po prvi put na djeci.

Po riječima dr. Mirka Šatare, načelnika Klinike za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Banja Luka, primjena laparskopske metode u dječijoj hirurgiji predstavlja veliki korak naprijed za Klinički centar Banja Luka, te veliku korist za sve pacijente Kliničkog centra kao i one koji gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"To je minimalno invazivna tehnologija što znači da se operacije rade malim rezom, operativni, kao i postoperativni tok je kraći, a pacijenti lakše podnose operaciju. Mi smo uz dr. Janića uradili tri operacije, jednu operaciju varikele što su proširene vene na testisu, jedno laporaskopsko traženje testisa koji nije nađen u preponi i jedno hronično zapaljenje slijepog crijeva,i to su najčešće indikacije da se kod djece radi laparoskopija. Postoperativni tok kod pacijenata je protekao dobro i oni su isti dan, u poslijepodnevnim satima, otpušteni na kućno liječenje", rekao je prim.dr. Mirko Šatara, načelnik Klinike za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Banja Luka.

Ovim operacijama prethodila je nabavka laparskopskog stuba, opreme i instrumenata za potrebe Klinike za dječiju hirurgiju, a sada slijedi edukacija ljekara koju će obavljati doc. Dr. sc.med. Nenad Janić, iz Univerzitetske dječije klinike u Beogradu, kao pionir u primjeni laparoskopske metode kod djece na Balkanu i u ovom dijelu Istočne Evrope.

"Laparoskopija ima brojne prednosti, trauma tkiva je manja, psihotrauma pacijenta je manja, kraći je period rekovalescencije, boravak u bolnici, umanjena upotreba antibiotika. Najznačajnije je da uz minimalan rez na trbuhu od 5-10 mm, možete da pristupite i operišete bilo koji organ bez traume tkiva i crijeva koja su jako osjetljiva", rekao je dr. Janić.

Doktor Janić uradio je tri laparoskopske operacije u Klinici za dječije bolesti Kliničkog centra Banja Luka pro bono.

U Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu urađeno je više od 3.500 laparoskopskih operacija bez ijednog smrtnog ishoda.

Laparoskopija kao hirurška metoda koristi se širom svijeta, a poznato je da se u SAD 82 posto hirurških intervencija izvodi laparoskopski.