{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U KC Banja Luka troje djece operisano laparskopskom metodom

F
27.10.2013. u 12:00
0
3
U KC Banja Luka troje djece operisano laparskopskom metodom
0
U KC Banja Luka troje djece operisano laparskopskom metodom
Klinički centar Banja Luka
Ljekari Klinike za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Banja Luka, uz asistenciju dr. Nenada Janića iz Univerzitetske dječije klinike u Beogradu, obavili su 25. oktobra tri laparaskopske operacije, po prvi put na djeci.
Po riječima dr. Mirka Šatare, načelnika Klinike za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Banja Luka, primjena laparskopske metode u dječijoj hirurgiji predstavlja veliki korak naprijed za Klinički centar Banja Luka, te veliku korist za sve pacijente Kliničkog centra kao i one koji gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"To je minimalno invazivna tehnologija što znači da se operacije rade malim rezom, operativni, kao i postoperativni tok je kraći, a pacijenti lakše podnose operaciju. Mi smo uz dr. Janića uradili tri operacije, jednu operaciju varikele što su proširene vene na testisu, jedno laporaskopsko traženje testisa koji nije nađen u preponi i jedno hronično zapaljenje slijepog crijeva,i to su najčešće indikacije da se kod djece radi laparoskopija. Postoperativni tok kod pacijenata je protekao dobro i oni su isti dan, u poslijepodnevnim satima, otpušteni na kućno liječenje", rekao je prim.dr. Mirko Šatara, načelnik Klinike za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Banja Luka.

Ovim operacijama prethodila je nabavka laparskopskog stuba, opreme i instrumenata za potrebe Klinike za dječiju hirurgiju, a sada slijedi edukacija ljekara koju će obavljati doc. Dr. sc.med. Nenad Janić, iz Univerzitetske dječije klinike u Beogradu, kao pionir u primjeni laparoskopske metode kod djece na Balkanu i u ovom dijelu Istočne Evrope.

"Laparoskopija ima brojne prednosti, trauma tkiva je manja, psihotrauma pacijenta je manja, kraći je period rekovalescencije, boravak u bolnici, umanjena upotreba antibiotika. Najznačajnije je da uz minimalan rez na trbuhu od 5-10 mm, možete da pristupite i operišete bilo koji organ bez traume tkiva i crijeva koja su jako osjetljiva", rekao je dr. Janić.

Doktor Janić uradio je tri laparoskopske operacije u Klinici za dječije bolesti Kliničkog centra Banja Luka pro bono.

U Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu urađeno je više od 3.500 laparoskopskih operacija bez ijednog smrtnog ishoda.

Laparoskopija kao hirurška metoda koristi se širom svijeta, a poznato je da se u SAD 82 posto hirurških intervencija izvodi laparoskopski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: