{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hirurg iz Australije operisao djecu iz BiH s teškim anomalijama

F
11.9.2013. u 20:29
0
7
Hirurg iz Australije operisao djecu iz BiH s teškim anomalijama
0
Hirurg iz Australije operisao djecu iz BiH s teškim anomalijama
KCUS
Jedan od vodećih svjetskih dječijih hirurga i urologa prof. dr. Patrick Arthur Dewan iz Melbournea, Australija, u suradnji sa domaćim stručnjacima uradio je na Klinici za dječiju hirurgiju KCUS-a sedam operativnih zahvata kod djece s teškim anomalijama, a pacijenti su iz raznih dijelova BiH.
Zamjenik šefa Klinike za dječiju hirurgiju Kenan Karavdić kazao je Agenciji FENA da se pacijenti dobro osjećaju i da se postoperativni tok dobro odvija. Narednih dana hirurg iz Australije, koji u Sarajevu boravi sa suradnicima, trebalo bi da uradi još pet sličnih operativnih zahvata.

Doktor Karavdić kaže da je ova posjeta stručnjaka iz Australije ujedno i nastavak suradnje Klinike za dječiju hirurgiju i Univerzitetskog centra u Melbourneu, a cilj je operativni tretman pacijenata sa teškim anomalijama koje su rijetke i tretiraju se samo u određenim razvijenim centrima.

On kaže da kod nas postoji potreba za operativnim zahvatima te vrste te se stoga razmatra mogućnost ponovnog dolaska stručnjaka iz Australije.

"Ti zahvati su skupi i rade se u izuzetno razvijenim medicinskim centrima. Dolaskom stručnjaka iz Australije naša djeca imaju priliku da budu operirana ovdje umjesto da se izmještaju u inozemstvo, a ovdašnjim ljekarima se omogućava da sudjeluju u tim zahvatima i budu dio tog tima", kazao je dr. Karavdić.

Ovo je drugi dolazak prof. dr. Patricka Arthura Dewana u Sarajevo, a u prošlogodišnjoj posjeti, zajedno s ekipom sarajevskih dječijih hirurga u toku pet dana operirao je 14 pacijenata. Najčešće su to bile anomalije debelog crijeva.

Operativne zahvate videolinkom s Klinike za dječiju hirurgiju prate i dječiji hirurzi iz Bosne i Hercegovine i regije koji su sudionici simpozija na kojem će u petak prof. dr. Patric Arthur Dewan i Padma Rao održati nekoliko zanimljivih predavanja.

Kompletan boravak i dolazak australskih hirurga finansira Australska humanitarna organizacija Kind Cuts for Kids (Nježni rezovi za djecu).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: