{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hirurg iz Australije operisao djecu iz BiH s teškim anomalijama

F
11.9.2013. u 20:29
0
7
Hirurg iz Australije operisao djecu iz BiH s teškim anomalijama
0
Hirurg iz Australije operisao djecu iz BiH s teškim anomalijama
KCUS
Jedan od vodećih svjetskih dječijih hirurga i urologa prof. dr. Patrick Arthur Dewan iz Melbournea, Australija, u suradnji sa domaćim stručnjacima uradio je na Klinici za dječiju hirurgiju KCUS-a sedam operativnih zahvata kod djece s teškim anomalijama, a pacijenti su iz raznih dijelova BiH.
Zamjenik šefa Klinike za dječiju hirurgiju Kenan Karavdić kazao je Agenciji FENA da se pacijenti dobro osjećaju i da se postoperativni tok dobro odvija. Narednih dana hirurg iz Australije, koji u Sarajevu boravi sa suradnicima, trebalo bi da uradi još pet sličnih operativnih zahvata.

Doktor Karavdić kaže da je ova posjeta stručnjaka iz Australije ujedno i nastavak suradnje Klinike za dječiju hirurgiju i Univerzitetskog centra u Melbourneu, a cilj je operativni tretman pacijenata sa teškim anomalijama koje su rijetke i tretiraju se samo u određenim razvijenim centrima.

On kaže da kod nas postoji potreba za operativnim zahvatima te vrste te se stoga razmatra mogućnost ponovnog dolaska stručnjaka iz Australije.

"Ti zahvati su skupi i rade se u izuzetno razvijenim medicinskim centrima. Dolaskom stručnjaka iz Australije naša djeca imaju priliku da budu operirana ovdje umjesto da se izmještaju u inozemstvo, a ovdašnjim ljekarima se omogućava da sudjeluju u tim zahvatima i budu dio tog tima", kazao je dr. Karavdić.

Ovo je drugi dolazak prof. dr. Patricka Arthura Dewana u Sarajevo, a u prošlogodišnjoj posjeti, zajedno s ekipom sarajevskih dječijih hirurga u toku pet dana operirao je 14 pacijenata. Najčešće su to bile anomalije debelog crijeva.

Operativne zahvate videolinkom s Klinike za dječiju hirurgiju prate i dječiji hirurzi iz Bosne i Hercegovine i regije koji su sudionici simpozija na kojem će u petak prof. dr. Patric Arthur Dewan i Padma Rao održati nekoliko zanimljivih predavanja.

Kompletan boravak i dolazak australskih hirurga finansira Australska humanitarna organizacija Kind Cuts for Kids (Nježni rezovi za djecu).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: