Prvi put
52

U Kantonu Sarajevo počinje vakcinacija kojom se sprečava rak grlića maternice

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić (SDP) najavio je početak vakcinacije HPV vakcinama. U Kantonu Sarajevo će se prvi put vršiti vakcinacija HPV vakcinama, a dostupno je 1.689 doza.

Resorni ministar je ukazao da su vakcine već dostupne u domovima zdravlja.

"Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke 1.689 doza ove vakcine, koje su danas stavljene na raspolaganje na svim školskim dispanzerima u organizacionim jedinicama Doma zdravlja Kantona Sarajevo", izjavio je Vranić.

Pozvao je roditelje djevojčica šestih razreda osnovne škole u da u domu zdravlja, u kojem njihovo dijete ima karton, zatraže vakcinaciju. Kako je saopćeno, kantonalni zavod će educirati roditelje djevojčica šestih razreda, a ako odziv za vakcinaciju bude slab, dobna skupina za vakcinaciju će se proširiti.

Izabrana populacija se uzima kao, kako je obrazloženo, preporučena prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u državama u kojima prvi put počinje ova imunizacija. Napomenuto je da je vakcinacija najučinkovitija mjera prevencije raka grlića maternice. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta.

Primarnom prevencijom u periodu života od 12. do 15. godine, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se, kako je istaknuto, zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava oboljevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života. Kao najbolji primjer učinkovitosti ove vakcine navedena je Australija za koju je istaknuto da bi mogla postati prva država u svijetu koja je proglasila eliminaciju raka grlića maternice zbog visokog obuhvata vakcinacije.

Koristi od HPV vakcine (Infografika: Vlada KS)
Koristi od HPV vakcine (Infografika: Vlada KS)

Vakcinacija u Kantonu Sarajevo će se provesti četvorovalentnom vakcinom protiv oboljenja izazvanih HPV-om od kojih tipovi 16 i 18 predstavljaju uzrok 75 posto svih slučajeva raka grlića maternice, a tipovi 6 i 11 su uzročnici 99 posto slučajeva genitalnih kondiloma. Od 2006. je u više od 160 zemalja odobrena primjena HPV vakcina te uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 država.

Prema riječima ministra Vranića, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo prvo u Bosni i Hercegovini uvodi ovu vakcinu u program imunizacije, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.