Slaba pokrivenost
20

U Kantonu Sarajevo ima sedam nadzornih kamera, u Posavskom samo jedna, a u BPK nijedna

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon smrti Selme Agić i Edite Malkoč prošle godine, u Sarajevu je najavljeno postavljanje videonadzornih kamera na frekventnim lokacijama. Cilj je da one utječu na poboljšanje sigurnosti u saobraćaju, ali i da pomognu policiji u istrazi ili pronalasku počinilaca nakon određenog krivičnog djela. Uprkos svim prednostima, broj kamera je nedovoljan ne samo u KS, nego i u ostalim kantonima. Neki od njih raspolažu samo jednom kamerom, dok Bosanskopodrinjski kanton, recimo, nema nijednu.

Jedinica za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova KS trenutno raspolaže s devet kamera koje su postavljene na najfrekventnijim raskrsnicama, a u funkciji ih je sedam.

"U narednom periodu planirano je proširenje sistema videonadzora, tako što bi raskrsnice na glavnoj saobraćajnici od Vijećnice do Ilidže, u oba smjera, bile pokrivene videonadzornim sistemom", kazali su nam iz MUP-a KS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona ima devet videonadzornih kamera, a naredne godine bi ih trebalo biti više.

"Jedna od njih se nalazi na južnom izlazu iz grada i na još nekoliko frekventnih raskrsnica. Imamo plan s Gradom Mostarom i do sredine naredne godine bit će postavljeno od 7 do 10 novih kamera", kazao nam je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Uprava policije MUP-a USK ne posjeduje kamere pa ne može kontinuirano nadgledati frekventne saobraćajnice i raskrsnice. Naime, kamere koje se nalaze na području USK su u vlasništvu općina, a policijski službenici snimke mogu koristiti u istrazi.

"Uprava policije predvidjela je nabavku kamera za nadzor frekventnih raskrsnica za 2018. godinu, a koja ovisi o dodijeljenim budžetskim sredstvima. Planirana je nabavka 10-15 kamera", navode iz MUP-a USK.

Srednjobosanski kanton trenutno ima dvije kamere i obje se nalaze u Travniku, a do kraja godine videonadzor na raskrsnicama trebali bi dobiti i ostali gradovi i općine ovog kantona.

"Do kraja godine planirano je postavljanje 16 dodatnih pametnih kamera u cijelom kantonu", rekli su nam u MUP-u SBK.

Jednu kameru više formalno ima Kanton 10. Sve tri kamere se nalaze u Tomislavgradu, ali jedna od njih nije u funkciji i, kako su nam rekli u MUP-u ovog kantona, neće ni biti.

"U planu je nabavljanje još osam kamera i to četiri za Tomislavgrad i četiri za Livno", kazao nam je glasnogovornik MUP-a Kantona 10 Tin Krivić.

Posavski kanton, pak, ima samo jednu kameru koja se nalazi na magistralnoj cesti Orašje -Tuzla, najfrekventnijoj saobraćajnici ovog kantona, ali ne u samom križanju raskrisnice.

IZ MUP-a ZDK nismo dobili podatak o tačnom broju kamera, ali ističu da su svi veći gradovi pokriveni videonadzorom te da rade na pronalasku rješenja kako bi pokrivenost kamerama u narednom periodu bila još veća. Među najpokrivenijim gradovima je Zenica, zatim Visoko, Kakanj i Tešanj.

S nekoliko videonadzornih kamera raspolaže i Tuzlanski kanton, ali nisu sve u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Osim stacioniranog radarskog sistema s videonadzorom na području Tuzle, na području općina Srebrenik i Živinice na ukupno 11 raskrsnica na magistralnim i regionalnim putevima instalirane su videonadzorne kamere čiji je nadzor i praćenje ustupljeno PS Srebrenik i PS Živinice. Također, na području općine Tuzla JKP Saobraćaj i komunikacije su instalirali veći broj kamera na frekventnijim raskrsnicama, za čije je praćenje nadležno ovo preduzeće. MUPTK će u narednom periodu poduzeti aktivnosti na planskoj realizaciji instaliranja određenog broja kamera i stacioniranih radarskih sistema, s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti na području TK", naveli su iz MUP-a TK.

Bosanskopodrinjski kanton nema nijednu kameru. Izdvajanje za njihovu nabavku bilo je predviđeno u prošlogodišnjem budžetu, ali tender je propao.

"Prošle godine je bila planirana nabavka pet ili šest kamera i jednog softvera, ali to nije realizovano do kraja godine i budžetska sredstva su propala. Do ljeta iduće godine o tome ne možemo ni razmišljati", ističu iz MUP-a BPK.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Cijene videonadzornih kamera kreću se od 200 do 2.000 KM, u zavisnosti od kvaliteta. Međutim, cijena je znatno viša s obzirom na to da je uz kameru potrebna i odgovarajuća oprema.