Historijski uspjeh
1.6k

U Kantonalnoj bolnici Zenica izvršena reoperacija prednjeg križnog ligamenta

Piše: E. M.
Faruk Hodžić (Foto: Klix.ba)
Faruk Hodžić (Foto: Klix.ba)
U Kantonalnoj bolnici Zenica nedavno je urađena prva revizija prednjeg križnog ligamenta u historiji ove zdravstvene ustanove. Revizija koja se obavlja samo na kliničkim centrima u BiH veliki je uspjeh za Kantonalnu bolnicu Zenica i doktora Faruka Hodžića koji je bio na čelu tima.

Revizija prednjeg križnog ligamenta podrazumijeva uklanjanje ostatka ligamenta koji je već operisan te ugradnju novog ligamenta koji se fiksira za kosti. Ovu proceduru u Kantonalnoj bolnici Zenica prošla je rukometašica Ilidže Dina Saletović, koju je operirao specijalista ortopedije Faruk Hodžić.

Naime, Saletović je prije četiri godine operisala ligament na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a prije godinu dana pretrpjela je novu povredu gdje joj je pokidan taj isti ligament. Nakon pregleda i dijagnostike koju je u Kantonalnoj bolnici Zenica izvršio dr. Hodžić utvrđeno je da je potrebno izvršiti reviziju prednjeg križnog ligamenta.

"Revizija podrazumijeva uklanjanje ostatka ligamenta i ugradnja novog, s tim da smo sada ugradili ligament koji je po svim istraživanjima najjači implantat koji može zamijeniti pravi ligament. U fiksaciji smo koristili najmoderniju fiksaciju, bioresorptivne šarafe koji se tokom vremenu resorbuju i na njihovo mjesto uraste kost koja sraste sa ligamentom. Šanse da se taj ligament pokida su veoma male", izjavio je Hodžić u razgovoru za Klix.ba.

Nakon revizije slijedi oporavak od nekoliko mjeseci sa postepenim razgibavanjem koljena, zatim jačanje muskulature, a prvi trening Saletović će moći obaviti kroz par mjeseci.

Hodžić je dodao da je ova revizija od velikog značaja za Kantonalnu bolnicu Zenica s tim da se slični zahvati izvode samo na kliničkim centrima u BiH. S ovim su dokazali koji je njihov put te da teže da postanu klinička bolnica.

"Malo se o pozitivnim stvarima piše, a medicinski kadar u Kantonalnoj bolnici Zenica je jako educiran i sposoban da radi mnogo vrhunskih stvari i operacija. U posljednjem periodu postali smo poznati po eksplantaciji organa, a i dječja hirurgija je u velikom zamahu. Ja pokušavam razviti segment sportske medicine i zahvaljujući menadžmentu, šefovima i kolegama koji su mi na usluzi ostvarujemo značajne rezultate", dodao je Hodžić.

O uspjehu ovog i sličnih operativnih zahvata koji su uspješno izvršeni u Kantonalnoj bolnici Zenica najbolje govori činjenica da im sve više pacijenata dolazi iz drugih kantona.

"Prije par sedmica imali smo pacijenta iz Kiseljaka, a imamo već naručene pacijente iz Sarajeva i Tuzle. Činjenica je da se dobar glas daleko čuje, a nama je obaveza da nastavimo sa još boljim radom", zaključio je Hodžić.

Revizija prednjeg križnog ligamenta po kvaliteti jednaka je onim operativnim zahvatima koji se obavljaju na evropskim kliničkim centrima zbog implantata koji predstavljanju zadnju generaciju na tržištu u Evropskoj uniji. Zenički ljekari su istakli kako je potrebno samo da im pacijenti ukažu povjerenje te da rezultati sigurno neće izostati.