Dan nezavisnosti
79

U Kalesiji ukazali na značaj BiH, a poslali su i poruku negatorima države

A. K.
Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju poginulim borcima i šehidima Armije RBiH u Kalesiji počelo je obilježavanje 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Delegaciju Općine Kalesija predvodio je načelnik Sead Džafić, a zatim su cvijeće položili i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić te predstavnici boračkih i policijskih organizacija i udruženja, direktori javnih ustanova i preduzeća, sportski radnici, nevladina udruženja kao i članovi i simpatizeri političkih stranaka i partija.

Prije ceremonije polaganja cvijeća na spomen obilježju recital o Bosni izveo je učenik Samed Selimović, nakon čega se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Muharem efendija Mešanović, koji je istaknuo bitnost 1.marta za državu Bosnu i Hercegovinu, rekavši da je sloboda i nezavisnost krvlju plaćena.

Nakon toga, održana je i Svečana akademija na kojoj su govorili načelnik Sead Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić, te profesor doktor Sead Selimović, a svoj doprinos su dali i polaznici predškolskih ustanova Vezeni most, Vedi princ, učenici Osnovne škole Kalesija i Vukovije, kao i članovi GKUD "Halisije".

"Tog prvog marta 1992.godine, većinom glasova naroda u BiH rečeno je da država Bosna i Hercegovina dalje nastavlja put kao nezavisna država izdvojena iz tadašnje Jugoslavije. To je zasmetalo onima koji i danas žele da dijele i da parčaju našu državu pa su nekada zajedničko naoružanje okrenuli protiv nas želeći da nas istrijebe sa ovih prostora i da Bosnu etnički očiste. Nisu uspjeli i kažem da neće nikad uspjeti, ovdje smo se rodili, ovdje ćemo i da živimo", kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

O bitnosti Dana nezavisnosti govorio je i predsjedavajući Damir Džafić, rekavši da mlađe generacije ne smiju zaboraviti doprinost onih koji su dali svoje živote, dijelove tijela i zdravlje za slobodu i nezavisnost.

Historičar Sead Selimović u svom referatu dotaknuo se najbitnijih činjenica iz dugogodišnje histroije Bosne i Hercegovine, ali stavljajući akcenat na događaje iz perioda agresije i rata u BiH.

"Kada smo odlučili da se osamostalimo na nas je tada izvršena agresija i ona je trajala od 1992.godine do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali je rat nastavljen i nakon toga i on i dalje traje kao što se može vidjeti iz svakodnevnih nasrtaja na državnost BiH i na njene institucije od istih onih koji su nad nama izvršili agresiju", kazao je Selimović.

Obilježavanje ovog bitnog datuma bit će nastavljeno i sutra u Kalesiji kada je u BKC-u "Alija Izetbegović2 planirano održavanje šahovskog turnira za uzrast U15, a u svim džamijama Medžlisa IZ Kalesija bit će proučen tevhid poginulim borcima i pripadnicima Armije RBiH koji su živote dali za državu.