{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kaknju rade na uređenju i zaštiti nekropole stećaka

20.11.2014. u 12:39
0
1
U Kaknju rade na uređenju i zaštiti nekropole stećaka
0
Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj počela je uređivanje nekropole stećaka u selu Nažbilj, na lokalitetu zvanom Jasikovac.
Sredstva za njeno djelimično uređenje osiguralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Pošto dobijena sredstva nisu bila dovoljna za planirane poslove na uređenju nekropole završen je samo dio radova.

Do sada je postavljena jedna natkrivena tenda sa stolom i klupama, dvije parkovske klupe, okopan je i očišćen dio stećaka, te popravljen potporni zid.

Ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom ovog područja, pa se nadamo da ćemo i u narednom periodu, uz njihovu saradnju i pomoć, u potpunosti urediti ovaj lokalitet.

Inače, ovo je druga nekropola na području općine Kakanj koju uređuje Javna ustanova za kulturu i obrazovanje. Već ranije to je učinjeno na lokalitetu Ivničko-zagradske gradine gdje su uređeni nekropola stećaka i dva vidikovca, izvršeno čišćenje prostora oko stećaka, uređena pješačka staza i prilazi, postavljene dvije platforme sa tendama, ograđen lokalitet žičanom ogradom i postavljene klupe za odmor.

Ovo je jedan od primjera adekvatne brige za očuvanje ovih kulturnih spomenika, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: