|

U Kaknju rade na uređenju i zaštiti nekropole stećaka

U Kaknju rade na uređenju i zaštiti nekropole stećaka
0
Klix.ba
20.11.2014. u 12:39
1
komentara
0

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj počela je uređivanje nekropole stećaka u selu Nažbilj, na lokalitetu zvanom Jasikovac.
Sredstva za njeno djelimično uređenje osiguralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Pošto dobijena sredstva nisu bila dovoljna za planirane poslove na uređenju nekropole završen je samo dio radova.

Do sada je postavljena jedna natkrivena tenda sa stolom i klupama, dvije parkovske klupe, okopan je i očišćen dio stećaka, te popravljen potporni zid.

Ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom ovog područja, pa se nadamo da ćemo i u narednom periodu, uz njihovu saradnju i pomoć, u potpunosti urediti ovaj lokalitet.

Inače, ovo je druga nekropola na području općine Kakanj koju uređuje Javna ustanova za kulturu i obrazovanje. Već ranije to je učinjeno na lokalitetu Ivničko-zagradske gradine gdje su uređeni nekropola stećaka i dva vidikovca, izvršeno čišćenje prostora oko stećaka, uređena pješačka staza i prilazi, postavljene dvije platforme sa tendama, ograđen lokalitet žičanom ogradom i postavljene klupe za odmor.

Ovo je jedan od primjera adekvatne brige za očuvanje ovih kulturnih spomenika, saopćeno je iz Općine Kakanj.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...