Dobili priznanja
732

U Kaknju izabrani rudari godine: Oni bi i bez mobilizacije države branili ovu zemlju

Piše: E. M.
Vehid Pačariz (Foto: Klix.ba)
Muhamed Sarač, Emin Golić i Vehid Pačariz rudari su godine Rudnika mrkog uglja Kakanj, a svoja priznanja dobili su večeras na svečanosti u Kaknju povodom obilježavanja Dana rudara.

Rudarski centar Bosne i Hercegovine večeras je bio u Kaknju gdje je upriličena svečana akademija za najhrabrije radnike, one koji kući svojoj porodici donose hljeb sa sedam kora i koji se svaki dan pitaju hoće li uopće izaći iz jama.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Kakanj Sead Imamović svoje obraćanje je počeo citatom koji govori o vrijednosti rudara koji su, kako je naveo, spremni stati u odbranu zemlje, a da im država ne treba poslati poziv za mobilizaciju.

"U ovih sedam mjeseci koliko radim kao vršilac dužnosti direktora RMU Kakanj, uvjerio sam se bezbroj puta da je tako. Ima i suprotnih, pojedinačnih slučajeva kada nije, ali oni su izuzetak. Zamislite koliko je iskrenog rudarskog žrtvovanja bilo za 116 godina koliko postoji kakanjski rudnik. Pokušavamo vratiti vrijednosti koje ima i nosi rad sam po sebi, rano je da bi rezultati ovakve komunikacije bili vidljivi, ali će doći. Dio rezultata je ostvarenje godišnjeg plana na površinskoj eksploataciji od 816 hiljada tona i još jednom čestitam svima", kazao je Imamović.

Naveo je rezultate koje je rudnik ostvario u proteklih godinu dana poslovanja, te da su izmirili sve obaveze prema rudarima od plaća do regresa, toplih obroka, nagradu za Dan rudara te sve doprinose i poreze za zdravstveno i penziono osiguranje.

"U rudarstvu se nikada ne zna šta donosi noć, a šta donosi dan. Sve najteže što nam se događalo tokom ove godine je iza nas. Vjerujem da smo najgore prošli i da nas u narednoj godini očekuju bolji rezultati, sigurniji i lakši rad. Sve vas pozivam na ozbiljnu mobilizaciju, rad i odgovornost. Učinimo to iz ljudskih, moralnih, patriotskih i profesionalnih razloga. U takvom ozračju vam čestitam ovaj naš rudarski praznik", zaključio je Imamović.

Radnik godine Rudnika Kakanj za 2018. godinu u pratećim djelatnostima je Muhamed Sarač koji na pogonu Separacija radi kao strojar. Iza sebe ima 33 godine, dva mjeseca i 20 dana radnog staža. Radnik je kojem nije važno kako se nominalno naziva radno mjesto, radnik je koji ne odbija poslove.

Od 1985. godine kada se zaposlio do 2003. godine radio je kao fizički radnik, a 2003. godine je postao strojar na istresaču jamskih kolica, a sada na zgradi Separacije. Od posla je udaljen 24 kilometra i nikada nije zakasnio.

Na površinskoj eksploataciji uglja za rudara godine izabran je Emin Golić koji je svoj radni vijek proveo na jednoj mašini - grejderu. Na površinskom kopu Vrtlište rukovodilac grejdera je postao 1984. godine i tu je ostao svih ovih godina. I o njemu, kao i o Saraču, kolege imaju samo riječi hvale i zahvale.

Vehid Pačariz je poslovođa vjetrenja i održavanja na pogonu Haljinići. Zaposlio se 1997. godine u pogonu Stara jama koji više ne postoji, a od 2009. godine je Haljinićima. Svoj radni vijek je počeo kao najobičniji rudar s lopatom u rukama. Postepeno je napredovao i izdvajao se kao primjeran, odgovora i disciplinovan radnik. Odgovoran je i značajan za posao. Radi, kako kaže, "na plućima jame" jer ako nema puteva kojim se kreće svjež i istrošen zrak, nema ni života i rada pod zemljom. Dobio je nagradu za radnika godine na podzemnoj eksploataciji uglja.

Rudari godine od svojih nadležnih su dobili prigodne nagrade, a u sklopu obilježavanja Dana rudara u Kaknju su jučer i danas održani brojni događaji na kojima je svoje poštovanje prema onome što rade izrazio i v.d. načelnika Kaknja Aldin Šljivo.

"Rudnik i Kakanj zajedno dišu godinama i tako će ostati u budućnosti. Rudari su najbolji ljudi među nama, želim im sreću i siguran rad s porukom ‘Činimo dobro kako bi svima nama bilo dobro!’", poručio je Šljivo.